Sport

Marcus Rashford reageert op racisme na gemiste strafschop tijdens EK-finale

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Marcus Rashford reageert op racisme na gemiste strafschop tijdens EK-finale

De Engelse voetballer Marcus Rashford heeft gisteren gereageerd op de racistische uitlatingen op sociale media over hem nadat hij een strafschop miste in de EK-finale tegen Italië. De Engelse international bood in een verklaring op Twitter ook zijn excuses aan voor het missen van de strafschop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racistische uitlatingen

Engeland verloor afgelopen zondag van Italië na een penaltyreeks. Naast Rashford misten ook Jadon Sancho en Bukayo Saka hun strafschoppen waarna de drie spelers van het Engelse voetbalelftal ontzettend veel racistische opmerkingen op sociale media te verduren kregen. Zowel de Engelse voetbalbond FA en de Britse premier Boris Johnson veroordeelden de racistische uitlatingen van Engelse voetbalfans. Ook doet de Britse politie onderzoek naar de uitlatingen.

Quote

Ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.

Marcus Rashford

"Nooit verontschuldigen"

Rashford liet gisteren in een verklaring weten dat hij een lastig seizoen achter de rug heeft en dat hij aan de EK-finale begon met een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook schrijft de voetballer dat hij nooit zijn excuses zou aanbieden voor wie hij is. "Kritiek op mijn prestaties kan ik altijd hebben. Mijn penalty was niet goed genoeg, die had erin gemoeten. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom", aldus Rashford. Verder schrijft hij dat hij zich nog nooit trotser heeft gevoeld dan toen hij het Engelse voetbaltenue droeg en zijn familie zag juichen in het stadion.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muurschildering beklad

Rashford kreeg niet alleen te maken met racistische uitlatingen, maar ook zijn muurschildering in de wijk Withington in Manchester werd beklad. Buurtbewoners hebben later steunbetuigingen en hartjes over de bekladding heen geplakt. Rashford, die zelf uit Withington komt, liet weten dat dit hem tot tranen heeft gebracht. "De gemeenschap die altijd haar armen om me heen heeft geslagen, blijft me overeind houden. Ik ben Marcus Rashford, 23 jaar, een zwarte man uit Withington en Wythenshawe, Zuid-Manchester. Als ik niets anders meer heb, heb ik altijd dat nog."

Ster advertentie
Ster advertentie