Up 2 Date

Britse politie doet onderzoek naar racistische uitlatingen over Engelse spelers na verlies EK-wedstrijd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Britse politie doet onderzoek naar racistische uitlatingen over Engelse spelers na verlies EK-wedstrijd

Italië won gisteren de EK-finale van Engeland na een strafschoppenreeks. De drie Engelse spelers die een penalty miste, Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka, werden na de wedstrijd slachtoffer van racistische uitlatingen op social media. De Britse politie noemt die uitlatingen "totaal onacceptabel" en gaat er onderzoek naar doen.

Gemist

Engeland zag gisteren de Europese titel uit de handen glippen na een spannende strafschoppenreeks. Aan Italiaanse zijde mistten twee spelers een penalty: Jorginho en Belotti. Daar wist het Engelse team niet van te profiteren, want de drie jonge spelers die vlak voor de strafschoppenreeks werden ingebracht, mistten ook. Rashford (23) schoot op de paal en de strafschoppen van Sancho (21) en Saka (19) werden allebei gehouden door de Italiaanse keeper Donnarumma, die later uitgeroepen werd tot speler van het EK.

Het verlies was een zware domper voor de Engelse fans. De laatste prijs die de Britten mee naar huis mochten nemen, was de wereldtitel van 55 jaar geleden.

Racistische opmerkingen

De gemiste penalty's leidde na de wedstrijd tot racistische opmerkingen op social media. Vooral de Brits-Nigeriaanse Saka, die na de wedstrijd ontroostbaar was, moet het ontgelden.

Naast de politie heeft ook de Engelse nationale voetbalbond FA "geschokt" te zijn door het online racisme en "alle vormen van discriminatie te veroordelen". Dat laat de bond weten in een verklaring op social media.

Ook premier Boris Johnson heeft zich op Twitter uitgesproken: "Dit Engelse team verdient het om als helden geprezen te worden, niet om racistisch bejegend te worden op social media."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Probleem

Het is zeker niet de eerste keer dat spelers racistisch worden bejegend in Engeland. Het is een terugkerend probleem in de Engelse competitie. Daarom maakten alle Engelse clubs op 3 mei nog een statement tegen online racisme en haat. De clubs postten die dag uit protest geen Facebook-, Instagram-, Twitter- en TikTok-content.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie