Sport

Veertien procent profvoetballers ervaart racisme in het Nederlandse betaald voetbal

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Veertien procent profvoetballers ervaart racisme in het Nederlandse betaald voetbal

Veertig procent van de profvoetballers in Nederland zien in het betaald voetbal regelmatig racisme en andere vormen van discriminatie voorkomen. Dat blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut. Zo'n 11 procent (118 spelers) van alle mannelijke spelers in het Nederlandse betaald voetbal vulde de vragenlijst in.

Racisme

Een kwart van de voetballers geeft aan dat er in het betaald voetbal wel eens grappen of negatieve opmerkingen over huidskleur, herkomst of geloofsovertuiging worden gemaakt. Veertien procent van de spelers die de vragenlijst hebben ingevuld heeft zelf wel eens te maken te hebben gehad met discriminatie en/of racisme.

Taboe

Praten hierover is volgens twintig procent van de spelers niet makkelijk. Deze groep geeft aan dat er binnen het betaald voetbal een taboe heerst op het bespreken van vooroordelen en stereotypen op basis van huidskleur en herkomst. Ze vinden dat er meer diversiteit moet komen in het betaald voetbal wat betreft de coaches, managers en bestuurders. "Het is werkelijk ongelooflijk dat oud-spelers zoals Seedorf, Davids, Kluivert, Hasselbaink en Bogarde nooit in de eredivisie aan de slag zijn geweest", schrijft een van de spelers in de vragenlijst.

Krappe voldoende

Bijna alle spelers vinden dat opgetreden moet worden tegen racisme in het betaald voetbal. De huidige aanpak van de KNVB wordt door de profvoetballers beoordeeld met een krappe voldoende.

In een reactie op het onderzoek laat de KNVB weten dat de veertien procent van de spelers die racisme ervaart snel teruggebracht moet worden naar nul procent. In het afgelopen anderhalf jaar zijn er twintig "nieuwe of aangescherpte maatregelen" ingevoerd om discriminatie te bestrijden. "De grens is helder: discriminatie en uitsluiting worden in geen enkele vorm getolereerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie