Sport

Seedorf over ongelijke kansen in voetbal: "Trainers van kleur krijgen niet dezelfde kansen"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Seedorf over ongelijke kansen in voetbal: "Trainers van kleur krijgen niet dezelfde kansen"

Clarence Seedorf heeft zich in een interview met de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport uitgesproken over de ongelijke kansen in de voetbalwereld. Volgens de voormalig trainer van AC Milan krijgen trainers van kleur niet dezelfde kansen.

Weinig aanbiedingen

Seedorf eindigde in 2014 zijn carrière als profvoetballer om direct aan de slag te gaan als trainer van AC Milan. Slechts vijf maanden later werd hij ontslagen. "Ik heb sindsdien maar weinig aanbiedingen gehad in Italië, Nederland en Europa", zegt Seedorf in het interview met Gazzetta dello Sport. "We weten allemaal waarom... Hoeveel mensen van kleur zitten op de machtigste plaatsen?"

Pas twee jaar naar zijn tijd bij AC Milan kon Seedorf weer aan de slag als trainer van de club Shenzhen Hiangxue in China. Daarna trainde hij nog bij het Spaanse Deportivo La Coruña en was hij bondscoach bij Kameroen. Door die aanbiedingen te accepteren probeert hij zijn waarde te bewijzen: "Ik moest wel risico's nemen, omdat er niet veel kansen waren."

Oneerlijke kansen

Het is niet de eerste keer dat Seedorf zich uitspreekt over de oneerlijke kansen in de voetballerij. In 2019 gaf hij tijdens de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie een krachtige speech waarin hij pleitte voor meer inclusiviteit in zowel de sportwereld als in de maatschappij. Hij verwees in zijn toespraak onder andere naar een onderzoek van de UEFA waaruit bleek dat 95 procent van alle directeuren, onderdirecteuren en leden van het directiecomité van clubs op alle niveaus bestaat uit witte mannen.

Ster advertentie
Ster advertentie