FunX

Benaissa Benamar over vasten als voetballer: "Voelde mij beter dan ooit"

foto: FC Volendam
  1. Newschevron right
  2. Benaissa Benamar over vasten als voetballer: "Voelde mij beter dan ooit"

De dagen van een voetballer zijn volledig toegewijd aan de sport en draaien iedere dag om het presteren op het hoogste niveau. Daarbij is het hebben van voldoende energie van groot belang. Maar hoe zien die dagen eruit wanneer je als voetballer aan de ramadan doet en van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten en drinken? Benaissa Benamar, speler bij FC Volendam, vertelt aan FunX hoe hij de ramadan als topsporter ervaart.

Voetballen

Het hebben van genoeg energie is essentieel als je als topsporter wil presteren. Tijdens de ramadan kan je energielevel echter enorm verschillen. Daarom hebben ze in Frankrijk ervoor gekozen om de nationale ploeg niet te laten vasten. Het zorgde voor grote commotie wereldwijd, nadat Mahamadou Diawara uit de selectie werd gezet omdat hij zijn vasten niet wilde verbreken. Benaissa Benamar is voetballer en vast ook tijdens de ramadan. Hoewel de speler beaamt dat hij tijdens de ramadan niet altijd evenveel energie heeft, vertelt hij ook dat het vasten hem eigenlijk heel goed afgaat. "De trainingen vind ik eigenlijk helemaal niet zwaar, maar in een wedstrijd wordt er echt veel van je gevraagd. Ik merk dat ik dan achteraf wel sneller moe ben of dorst heb, maar dat betekent niet dat het vasten een enorme invloed op mijn prestaties heeft."

De omgang met de ramadan en de voetbalprestaties van de profvoetballer werden weleens in twijfel getrokken. Zo is hem wel eens de vraag gesteld of het echt nodig was om tijdens een belangrijke wedstrijd te vasten. "Je hebt je energie nodig' en we hebben de beste versie van je nodig, kreeg ik dan te horen." De voetballer zegt juist veel wilskracht en discipline te halen uit het vasten. Dit ziet hij niet alleen terug op persoonlijk vlak, maar neemt hij ook mee naar het veld. "Als ik het zwaar krijg, dan is het even bikkelen en dan ga je weer door. Opgeven is altijd makkelijk, maar het is de kunst om door te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positieve ontwikkelingen binnen voetbal

Er lijkt een gedachte te heersen dat het bijna een onmogelijke zaak is om topsport te combineren met het vasten. Benaissa is het hier totaal niet mee eens en zegt dat hij zelfs hele goede wedstrijden met veel focus in de ramadan heeft gespeeld. "Er zijn bepaalde wedstrijden in de ramadan geweest waarin ik mij beter dan ooit voelde. Ik zat dan lekkerder in het spel en had veel meer focus."

Hoewel er in Frankrijk wordt gesproken over een vastverbod ziet de voetballer ook weer een hele positieve ontwikkeling binnen de voetbalwereld ontstaan. Er wordt volgens hem namelijk meer dan ooit rekening gehouden met voetballers die vasten. "Met de jaren is daar wel echt verandering in gekomen. Zo zag je vorig jaar dat er tijdens wedstrijden even vijf minuten pauze werd genomen, zodat een voetballer zijn vasten kon verbreken. Dat zijn mooie dingen om te zien." Volgens de voetballer wordt er binnen zijn club ook veel rekening gehouden met de spelers die aan de ramadan doen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door twee trainingen achter elkaar te doen in plaats van dat de voetballers later op de dag weer moeten spelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een stapje terug

Benaissa noemt de ramadan ook wel een tijd van rust, waarin hij even een stapje terug kan doen van het snelle leven binnen onze maatschappij. "Ik denk dat je in de ramadan veel meer gefocust bent en beter nadenkt over de intentie waarmee je dingen doet. In deze periode krijg je echt de ruimte om even naar binnen te keren en jezelf aan te scherpen. Zo merk ik zelf dat ik door het lezen van de koran meer bij mijn bewustzijn kom en vanuit een ander oogpunt naar bepaalde zaken kijk." Hoewel het niet eten en drinken vaak gezien worden als de belangrijkste pijlers tijdens de ramadan, laat de sporter weten dat deze maand veel meer betekenis voor hem heeft. "Het is een gezegende maand, waarin je als moslim steeds dichterbij Allah probeert te komen. Je werkt echt hard aan de beste versie van jezelf."

Hij zegt daarnaast ook meer tijd te steken in de dingen die er volgens hem echt toe doen. Zo spreekt de voetballer over een gevoel van saamhorigheid, waarbij iedereen meer tijd voor elkaar vrijmaakt. "Je brengt in de ramadan veel meer tijd door met de mensen waar je om geeft. De kleine dingen probeer ik daarom ook meer te koesteren, want die zijn uiteindelijk van grote waarde. Samen eten, bidden en naar de moskee gaan: dat zijn uiteindelijk de belangrijke momenten in het leven, denk ik."

Ster advertentie
Ster advertentie