Sport

Clarence Seedorf stoort zich aan vragen Wilfred Genee: "Wat probeer je nou man?"

foto: YouTube: Vandaag Inside
  1. Newschevron right
  2. Clarence Seedorf stoort zich aan vragen Wilfred Genee: "Wat probeer je nou man?"

Clarence Seedorf schoof gisteren aan bij Veronica Offside om te praten over de BIF All Stars game, een bijzondere wedstrijd die op 20 april door oud-voetballers wordt gespeeld. Wilfred Genee koos er echter voor om onderwerpen aan te snijden waarover Seedorf op voorhand had aangegeven niet te willen praten. De presentator probeerde hem de gehele uitzending te verleiden tot sensationele uitspraken, maar de voormalig topvoetballer, die zich wél duidelijk stoorde aan het gedrag van Genee, liet zich niet uit de tent lokken. "Wat probeer je nou steeds, man?"

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf kende als voetballer een ongelooflijk succesvolle carrière en won maar liefst vier keer de Champions League. Toch kwam hij bij het Nederlands Elftal 'slechts' tot 87 interlands, mede doordat bondscoaches Marco van Basten en Bert van Marwijk hem niet meer selecteerden. Om het gemis van Seedorf was zo'n vijftien jaar geleden veel te doen, omdat hij tot grote hoogtes steeg bij zijn clubs, maar schitterde door afwezigheid in Oranje. De voetballer liet destijds weten dat hij in de selectie ontbrak vanwege vooroordelen en dat het de trainers niet ging om zijn voetbalkwaliteiten.

foto: AFP

Seedorf won de Champions League onder meer met AC Milan (2007)

Verbazing om vragen van Genee

Op de vraag of Seedorf spijt heeft van zijn gedrag gedurende zijn carrière, geeft de voormalig international aan dat hij juist een hele mooie loopbaan heeft gehad. Genee neemt geen genoegen met dat antwoord en geeft een aantal voorbeelden om de oud-voetballer te verleiden tot een persoonlijkere reactie. "Je communicatie met Marco van Basten ging niet echt lekker. Bert van Marwijk heeft je zelfs niet eens een kans gegeven bij Oranje." Seedorf reageert verbaasd en maakt duidelijk dat hij niet is gekomen om over dit soort onderwerpen te praten. "Volgens mij zit ik ineens in een hele andere show. Ik heb eigenlijk helemaal niks meer aan dit soort gesprekken."

Genee zou vooral erg benieuwd zijn hoe Seedorf terugkijkt op zijn periode bij het Nederlands Elftal. Hij suggereert dat voetballers die nu bekritiseerd worden bij Oranje, zoals Xavi Simons, zouden kunnen leren van zijn ervaringen. "Als ik ze wat wil leren, dan ga ik dat niet via de tv doen", legt Seedorf uit. "Dan ga ik wel persoonlijk met Xavi zitten praten." Daarnaast voelt het alsof de vragen van Genee niet oprecht zijn. "Ik denk dat het oude koek is. Als dit allemaal zo belangrijk was, hadden jullie me destijds moeten uitnodigen toen ik acht jaar lang niet geselecteerd werd. Maar toen keek niemand naar mij om."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Je raakt de verkeerde snaar'

Terwijl het ongemak bij zowel het publiek als de andere tafelgasten Wesley Sneijder en Wim Kieft toeneemt, doet Genee er nog een schepje bovenop door oude uitspraken van Marco van Basten en Dick Advocaat aan te halen over het gedrag van de oud-voetballer. "Maar was jij daarbij, Wilfred?", reageert Seedorf. "Jij praat over dingen waar ik me niet meer mee bezig wil houden. Dit heeft helemaal niks te maken met waarom ik hier naartoe ben gekomen." De oud-voetballer geeft de presentator een laatste waarschuwing. "Je raakt nu de verkeerde snaar bij mij. Ik zeg het nog één keer. Als je iets wil veranderen aan de koers van dit programma, dan kan je dat nu doen."

foto: ANP

Seedorf bij het Nederlands Elftal (2003)

Trainers met donkere huidskleur

Even later gaat het over de trainerscarrière van Seedorf, die onder meer aan het roer heeft gestaan bij AC Milan. Hij legt uit dat hij daarna weinig aanbiedingen als coach heeft gehad. "Hoe verklaar je dat", vraagt Genee, waarna Seedorf de vraag terugstelt: "Hoe zou jij dat verklaren?" De presentator geeft aan dat hij geen idee heeft. "Dan weet ik het ook niet. Maar volgens mij gelden er niet altijd voor iedereen dezelfde kansen." Genee haakt daar meteen op in en benoemt dat Seedorf in het verleden heeft gezegd dat er minder kansen zijn voor coaches met donkere huidskleur. "Oh, dus je weet het wel? Maar je wil dat ik het zeg", lacht Seedorf.

De voetballer bekruipt duidelijk het gevoel dat hij een bepaalde hoek in wordt gedrukt en wordt uitgelokt om controversiële uitspraken te doen. "Ik heb een hartstikke mooi leven, geloof me. Gelukkig zit ik niet in de situatie dat ik zit te wachten op een coaching job. Maar het is wel een probleem, want er zijn een heleboel mensen die dat wel willen. We hebben het over voetballers als Vinícius Júnior (die afgelopen weekend in huilen uitbarstte vanwege racisme, red.), maar het probleem is veel groter." Genee suggereert dat het daarom goed is dat de presentator het onderwerp ter sprake brengt. "Als je het op die manier zou brengen, wel ja. Maar nu moet ik uitspraken gaan doen alsof het bij mij nog steeds op die manier leeft, terwijl ik juist heel erg heb genoten van mijn carrière als speler en trainer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

BIF All Stars game

Seedorf zet zich achter de schermen hard in voor mensen van kleur. Zo is hij als voorzitter betrokken bij Black Impact Foundation (BIF), die een bijzondere voetbalwedstrijd organiseert met grote oud-voetballers. De All Star-wedstrijd was dan ook de reden dat de oud-speler van Real Madrid aanschoof bij Veronica Offside, maar hij kreeg aan tafel slechts beperkte tijd om het evenement aandacht te geven.

Direct na de opnames van de talkshow vond de live-uitzending van Vandaag Inside plaats. Daarin noemde Johan Derksen het verloop van het programma "wel een beetje onbetrouwbaar richting Seedorf", maar daar was Genee het niet mee eens. "Je kunt iemand toch niet de hele tijd ondervragen over een All Star-wedstrijd?", verdedigde hij zichzelf. "Het klopt dat hij langs zou komen om te praten over de wedstrijd die op 20 april plaatsvindt, de BIF All Stars van Black Impact Foundation. Grote spelers als Rio Ferdinand en Didier Drogba komen langs. Daar hebben we het ook over gehad, maar ik was ook benieuwd naar het Nederlands elftal en dergelijke. Dat lijkt me logisch."

foto: Instagram: @black_impact_foundation

Seedorf is voorzitter bij Black Impact Foundation

Ster advertentie
Ster advertentie