Up 2 Date

Structureel probleem met racisme en excessief geweld bij politiekorps dat George Floyd doodde

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Structureel probleem met racisme en excessief geweld bij politiekorps dat George Floyd doodde

Een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft schrijnende misstanden aan het licht gebracht. Onderzoekers concluderen dat bij het politiekorps in Minneapolis jarenlang sprake was van structurele discriminatie van minderheden en gebruik van excessief geweld. Ditzelfde politiekorps was ook verantwoordelijk voor de dood van George Floyd.

Nekklemmen en stroomstootwapens

Onderzoekers hebben voor het maken van het rapport jarenlang naar duizenden interne politiedocumenten en bodycambeelden gekeken. Daarnaast hebben ze aanvullend onderzoek gedaan in de vorm van interviews. Uit het onderzoek blijkt dat het korps van Minneapolis jarenlang structureel heeft gediscrimineerd. Ook zou de politie excessief gevaarlijke methodes en wapens hebben gebruikt tegen mensen die slechts werden verdacht van een licht vergrijp. Als voorbeelden worden in het rapport nekklemmen en stroomstootwapens genoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intern toezicht

Daarnaast spreken onderzoekers zich uit over het interne toezicht bij de politie in Minneapolis. Dit zou namelijk aan alle kanten rammelen. Zo kwamen verschillende onderzoeken naar serieuze klachten vaak niet van de grond. "Deze structurele problemen maakten onder andere de dood van Floyd mogelijk", zo staat te lezen in de conclusie van het rapport.

Doodsoorzaak Floyd

Het onderzoeksrapport verschijnt drie jaar na de geruchtmakende dood van Floyd. Floyd werd destijds aangehouden omdat hij een pakje sigaretten met vals geld zou hebben betaald. Inmiddels oud-politieagent Derek Chauvin drukte ruim acht minuten lang zijn knie op de nek van Floyd, waardoor hij geen adem kon halen. Hij smeekte de agent hem los te laten en vertelde hem ook dat hij geen lucht meer kreeg. Daar gaf Chauvin geen gehoor aan, waardoor Floyd overleed.

Hervorming

Twee maanden geleden keurden de autoriteiten van Minneapolis al een plan voor de hervorming van de lokale politie goed. Het plan tot hervorming van de plaatselijke politie moet drastische verandering brengen in de werkwijze van de politie en het patroon van rassendiscriminatie doorbreken. Het korps komt naar verwachting jarenlang onder verscherpt toezicht te staan."Ons belangrijkste doel is een betere en eerlijkere aanpak van de politie en openbare veiligheid in Minneapolis", zei burgemeester Jacob Frey van Minneapolis destijds in een verklaring. Deze hervorming is inmiddels in gang gezet.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie