Up 2 Date

Derek Chauvin veroordeeld tot nog eens 20 jaar voor dood George Floyd

foto: AFP / CHOONGKY (Shutterstock)foto: CHOONGKY (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Derek Chauvin veroordeeld tot nog eens 20 jaar voor dood George Floyd

Derek Chauvin, de oud-politieagent die George Floyd in 2020 doodde, is donderdag veroordeeld tot meer dan twintig jaar cel door een federale rechtbank. Chauvin werd in juni 2021 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22,5 jaar voor de moord op Floyd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deal gesloten

De federale rechtszaak waarvoor Chauvin gisteren meer dan 20 jaar cel kreeg, ging specifiek over het schenden van Floyds burgerrechten. Chauvin erkende in september in eerste instantie geen schuld, maar riskeerde daardoor levenslang. Daarom besloot hij in december eieren voor zijn geld te kiezen door schuld te bekennen, waardoor hij een maximale straf van 'maar' 25 jaar kon krijgen. Die deal sloot Chauvin met het Amerikaanse Openbaar Ministerie.

'Berouw'

De openbare aanklagers vroegen rechter Paul Magnuson om Chauvin een straf van 25 jaar op te leggen, omdat Chauvins acties "koelbloedig" waren en hij zijn macht als politieagent had misbruikt. Chauvins advocaat vroeg om een celstraf van 20 jaar en zei dat Chauvin berouw had voor wat hij heeft gedaan en dat hij dat bij zijn veroordeling zou aantonen. Chauvin toonde donderdag echter niet aan spijt te hebben van zijn acties en bood daarnaast geen excuses aan tijdens de hoorzitting. "Ik wil alleen zeggen dat ik hen het allerbeste wens in hun leven en ik hoop dat ze geweldige volwassenen worden", was het enige dat Chauvin in een korte verklaring te zeggen had tegen Floyds kinderen.

"Ik snap echt niet waarom je deed wat je deed. Maar om je knie op iemands nek te leggen totdat diegene overlijdt, is gewoon verkeerd. Voor dat gedrag moet je zwaar worden gestraft", zei de rechter bij het uitspreken van het vonnis.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Eerdere straf

Chauvin zit al een straf uit van 22,5 jaar, nadat de staat Minnesota hem vorig jaar in juni veroordeelde voor de moord op George Floyd. De federale straf die Chauvin gisteren kreeg opgelegd, zal gelijktijdig lopen met de straf van 22,5 jaar die hij eerder kreeg voor de moord op Floyd. Ook zal Chauvin overgeplaatst worden van een staatsgevangenis naar een federale gevangenis, die veelal als veiliger worden beschouwd.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie