Up 2 Date

Ex-agent Derek Chauvin 22,5 jaar de cel in voor doden George Floyd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ex-agent Derek Chauvin 22,5 jaar de cel in voor doden George Floyd

Oud-politieagent Derek Chauvin is vrijdag veroordeeld tot 22,5 jaar celstraf vanwege het doden van George Floyd. De drie agenten die waren betrokken bij de arrestatie staan volgend jaar maart terecht voor medeplichtigheid.

De straf is fors lager dan de maximaal veertig jaar cel die in april tegen hem werd geëist.

Geen adem

Vorig jaar mei overleed George nadat nadat hij minutenlang tegen de grond werd gehouden door een witte politieagent. In een video die rondging op internet is te zien hoe de agent zijn knie tegen de nek van de ongewapende George klemt. Hij schreeuwt ondertussen dat hij geen adem krijgt. "Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet!"

Verzwarende omstandigheden

Aanvankelijk werd er rekening gehouden met een minimumcelstraf van 12,5 jaar. Vorige maand stelde de rechter dat er verzwarende omstandigheden in het spel zijn. De oud-politieagent heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie en er waren kinderen getuige van de moord. In de verdediging zei Derek dat George overleed aan een overdosis, maar die uitleg werd weerlegd door behandelend artsen, een forensisch patholoog en de autopsiearts. Volgens hen is een acuut gebrek aan lucht de doodsoorzaak.

Condoleances

Derek heeft kort voor het vonnis voor het eerst gesproken tegen de aanwezige familie van George. "Vanwege de juridische aspecten kan ik nog geen volledige formele verklaring geven, maar in het kort wil ik mijn condoleances uitspreken aan de familie Floyd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teleurgesteld

De familie van George laten weten dat ze teleurgesteld zijn en de straf niet genoeg vinden. "Mijn neef is vermoord in koelen bloede, met 9 minuten en 29 seconden lang een knie in zijn nek. Een executie op klaarlichte dag. 22,5 jaar cel is niet genoeg", aldus Brandon Williams, de neef van George. Ook zijn broer Rodney had graag een hogere straf gezien. "Wij hebben levenslang, omdat we George niet meer om ons heen hebben." Courtney Ross, de vriendin van George, heeft laten weten dat ze is geschokt door de hoogte van de straf. "Maar het is een begin. Ik wil dat we doorgaan met onze strijd en niet opgeven. Maar dit is teleurstellend."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie