Up 2 Date

30 jaar cel geëist tegen Derek Chauvin voor moord op George Floyd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 30 jaar cel geëist tegen Derek Chauvin voor moord op George Floyd

Openbaar aanklagers eisen dat Derek Chauvin dertig jaar celstraf krijgt. De ex-politieagent is in april schuldig bevonden voor de moord op George Floyd.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Recht aan impact

Volgens de openbaar aanklagers doet dertig jaar cel recht aan de impact die Chauvin heeft gehad op het slachtoffer, de familie van Floyd en de gemeenschap. "Geen enkel vonnis kan de dood van Floyd ongedaan maken. Maar de straf die de rechtbank geeft, moet laten zien dat niemand boven of onder de wet staat", schrijven de aanklagers. Eerder pleitte de rechter uit Minnesota die het proces tegen Chauvin leidde voor een langere straf vanwege vier verzwarende factoren.

Product van gebroken systeem

De advocaat van Chauvin verdedigt zich door te stellen dat de ex-politieagent een product is van het "gebroken systeem". Volgens de advocaat probeerde Chauvin simpelweg zijn werk te doen en wees hij er verder op dat zijn cliënt ook geen strafblad heeft. De advocaat van Chauvin pleit voor een voorwaardelijke straf die gelijk is aan het voorarrest, zo wijzen rechtbankdocumenten uit. De uitspraak van de rechter volgt op 25 juni.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie