Up 2 Date

Rechter wil langere celstraf voor Derek Chauvin in George Floyd-zaak

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Rechter wil langere celstraf voor Derek Chauvin in George Floyd-zaak

Derek Chauvin, de oud-agent die George Floyd vermoordde, krijgt mogelijk een langere celstraf. Volgens de rechter in Minnesota is er sprake van verzwarende factoren, zo stelde hij vandaag. Zo zou Chauvin zijn gezagspositie bij de hardhandige arrestatie hebben misbruikt en verleende hij vervolgens geen eerste hulp toen George Floyd niet meer ademde.

'Bijzonder wreed'

Verder stelde de rechter dat er kinderen in de buurt waren tijdens de fatale arrestatie en dat Chauvin de regels van de politie overtrad toen hij minutenlang zijn knie tegen Floyds nek gedrukt hield. "De langzame dood van George Floyd die plaatsvond tijdens de ongeveer zes minuten durende verstikking was bijzonder wreed, in die zin dat de heer Floyd smeekte om zijn leven en duidelijk doodsbang was voor de wetenschap dat hij waarschijnlijk zou sterven, maar de beklaagde objectief onverschillig bleef voor zijn smeekbedes", aldus de rechter.

Schuldig aan moord

Op 21 april werd Chauvin schuldig bevonden aan alle drie de aanklachten: doodslag, moord zonder voorbedachte rade en derdegraads moord, oftewel het onopzettelijk doden van iemand als gevolg van een gevaarlijke daad. Daarvoor kan hij maximaal 40 jaar de cel in gaan, maar omdat hij geen strafblad had, werd er rekening gehouden met een straf van 12,5 jaar. Als het aan de rechter ligt, wordt dat dus langer, vanwege de eerder genoemde verzwarende factoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuw proces aangevraagd

Wat Chauvins uiteindelijke straf wordt, wordt volgende maand duidelijk. De uitspraak staat gepland op 25 juni. Begin deze maand heeft de advocaat van Chauvin nog een nieuw proces aangevraagd. Hij vindt dat het niet eerlijk is verlopen en dat de rechtbank en het openbaar ministerie fouten hebben gemaakt. Op 16 juni wordt hier een beslissing over genomen.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie