Up 2 Date

Derek Chauvin mogelijk ook veroordeeld voor incident van vier jaar geleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Derek Chauvin mogelijk ook veroordeeld voor incident van vier jaar geleden

Derek Chauvin, de ex-agent onder wiens knie George Floyd stierf, wordt mogelijk aangeklaagd voor een ander incident waarbij hij zijn knie in de nek van een zwarte man plaatste. In 2017 gebruikte hij dezelfde techniek op een 14-jarige gedurende maar liefst 17 minuten, terwijl ook deze jongen zei niet te kunnen ademen.

Nieuwe aanklacht

Eerder deze week werd Derek Chauvin schuldig bevonden op alle aanklachten voor de dood van George Floyd. Nu is er echter een nieuwe aanklacht ingediend, die teruggaat naar een incident uit 2017. Het verhaal kwam oorspronkelijk vorig jaar november aan het licht, toen de Star Tribune een verhaal publiceerde dat het incident met Floyd niet de eerste keer was dat hij tijdens zijn dienst een knie in de nek van een zwarte man had geplaatst. Chauvin plaatste tijdens een aanhouding zijn knie in de nek van een 14-jarige gedurende 17 minuten, nadat de tiener duidelijk zei niet te kunnen ademen. Ook zou hij de jongen hard hebben geslagen met een zaklamp, waardoor hij hechtingen nodig had.

Vastgelegd op bodycam

Volgens bronnen werd het incident uit 2017 vastegelegd op de bodycam van Chauvin. De moeder van de jongen vroeg hem herhaaldelijk om van haar zoon af te gaan, maar hij weigerde. Aanklagers in de zaak van Floyd zouden er op hebben aangedrongen om deze beelden te laten zien tijdens het proces, maar de beelden mochten niet worden getoond.

Het ministerie van Justitie is nog steeds bezig met het onderzoek naar dit incident, waardoor zijn huidige gevangenisstraf, waarvan de hoogte nog moet worden bepaald, zou kunnen worden verhoogd.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie