Up 2 Date

Chauvin schuldig bevonden op alle aanklachten, Biden noemt veroordeling 'een grote stap'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Chauvin schuldig bevonden op alle aanklachten, Biden noemt veroordeling 'een grote stap'

De jury heeft Derek Chauvin, de ex-agent onder wiens knie George Floyd stierf, op alle aanklachten schuldig bevonden aan de dood van George Floyd. Hoe hoog zijn straf wordt, maakt de rechter over acht weken bekend. De Amerikaanse president Biden noemt de veroordeling "een grote stap in de strijd tegen het systematische racisme in de VS", tegelijkertijd vindt hij het "niet genoeg".

Veertig jaar

Chauvin stond terecht voor tweedegraads moord (moord zonder voorbedachte rade ), doodslag en derdegraadsmoord, oftewel het onopzettelijk doden van iemand als gevolg van een gevaarlijke daad. Hij kan in het zwaarste geval een celstraf van veertig jaar krijgen.

De ex-agent werd direct na de uitspraak door agenten weggevoerd.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

President Biden

President Biden, die samen met vicepresident Harris de zitting vanuit het Witte Huis volgde, belde meteen na de zitting met Floyds familie. De president liet hen weten zich opgelucht te voelen door het vonnis. "Niks kan ervoor zorgen dat alles weer goed wordt, maar er is nu in ieder geval gerechtigheid." Hij zei ten slotte nog dat de familie het "geweldig" gedaan had in het proces.

Ook Ben Crump, de advocaat van de nabestaanden van Floyd, vindt de veroordeling een keerpunt in de geschiedenis. "Schuldig! Pijnlijk verdiende gerechtigheid is eindelijk gearriveerd voor de familie van George Floyd", schrijft hij op Twitter. "Het geeft een duidelijk signaal af over de noodzaak van verantwoording voor wetshandhavers. Gerechtigheid voor zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verandering

Volgens de president gaat deze veroordeling zorgen voor verandering. Enkele uren na de zitting riep tijdens een persconferentie samen met vicepresident Harris het Congres op om een speciale wet aan te nemen die wat moet doen aan het problematische politiegeweld. Deze wet, die draait om het hervormen van het Amerikaanse politieapparaat, wordt vernoemd naar George Floyd.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie