Up 2 Date

Juryoverleg in rechtszaak tegen Derek Chauvin gestart

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Juryoverleg in rechtszaak tegen Derek Chauvin gestart

Het overleg tussen juryleden over de vraag of Derek Chauvin, de ex-agent onder wiens knie George Floyd stierf, wel of niet schuldig is aan de moord op George Floyd is van start gegaan in de VS. Chauvin kan in het zwaarste geval een celstraf van veertig jaar krijgen.

Juryoordeel

Chauvin wordt verdacht van moord zonder voorbedachte rade (tweedegraads moord), doodslag en derdegraadsmoord, oftewel het onopzettelijk doden van iemand als gevolg van een gevaarlijke daad.

De jury, die bestaat uit twaalf personen, gaat nu overleggen waaraan Derek Chauvin schuldig wordt bevonden. Hoelang dit overleg duurt, is onbekend. De jury gaat namelijk net zo lang door tot er een unaniem oordeel is. Dat kan uren, dagen of zelfs weken duren. Worden de juryleden het niet eens, dan moet het proces worden herhaald.

Jury

Het was een enorme klus om een twaalfkoppige jury samen te stellen voor het proces tegen Derek Chauvin. Er moesten namelijk mensen worden gevonden die tot dan toe nog niet van de zaak hadden gehoord of er een opinie over hadden. De kandidaten kregen lange vragenlijsten voorgelegd waarop ze bijvoorbeeld moesten aangeven hoe vaak ze de beelden hadden gezien en of ze bijvoorbeeld aan Black Lives Matter-protesten hadden meegedaan. Nadat vele juryleden om deze redenen waren afgevallen, werden de overgebleven kandidaten ook nog mondeling ondervraagd, waarbij zowel de aanklagers als advocaten het recht hadden een bepaald aantal mensen zonder verdere motivatie te weigeren.

Aanklagers en verdedigers

De aanklagers en verdedigers mochten op de laatste dag ook nog een slotpleidooi brengen. Volgens de aanklagers kan zelfs een kind inzien dat Floyd stikte door toedoen van Chauvin. De verdediging stelt echter dat de arrestatie volgens het boekje was en zou Chauvin zijn overleden aan een onderliggende medische aandoening en het gebruik van fentanyl.

Heftig proces

In Start sprak Fernando met Amerikadeskundige Matthijs le Loux over het verloop van het proces tegen Derek Chauvin. "Het was een heftig proces, getuigen hadden soms moeite hun tranen te bedwingen".

Wordt de dader van George Floyd's moord onschuldig verklaard?

Ster advertentie
Ster advertentie