Up 2 Date

Derek Chauvin wil nieuw proces in zaak George Floyd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Derek Chauvin wil nieuw proces in zaak George Floyd

De advocaat van Derek Chauvin, de oud-agent die vorige maand schuldig werd bevonden aan de dood van George Floyd, heeft om een nieuw proces gevraagd. Dat liet advocaat Eric Nelson dinsdag weten, omdat hij van mening is dat Chauvin geen eerlijk proces heeft gekregen.

Beïnvloed door media-aandacht

Volgens Nelson zijn er tijdens de rechtszaak verschillende fouten gemaakt, waardoor "de grondwettelijke rechten van Chauvin om een eerlijk proces te krijgen, zijn geschonden". Ook zegt Nelson dat de aanklagers getuigen zouden hebben geïntimideerd en dat de jury beïnvloed zou zijn door de grote media-aandacht voor de zaak. De jury had volgens hem afgezonderd moeten worden, zodat de leden niet beïnvloed konden worden door de media.

Verplaatsing tegengehouden

Nelson stelt ook dat een verplaatsing van het proces tijdens de zaak is tegengehouden door de rechter. De advocaat wilde het proces namelijk verplaatsen naar een andere plaats dan Minneapolis. Het feit dat dat niet doorging, ziet de advocaat ook als oneerlijk.

Schuldig

Chauvin werd op 20 april schuldig bevonden aan alle aanklachten tegen hem: tweedegraads moord (moord zonder voorbedachte rade ), doodslag en derdegraadsmoord, oftewel het onopzettelijk doden van iemand als gevolg van een gevaarlijke daad. Nelson vraagt de rechter nu dus om een streep door dat oordeel van de jury te zetten.

Welke straf de oud-agent krijgt, wordt volgende maand bekendgemaakt. Hij kan in het zwaarste geval een celstraf van veertig jaar krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie