Up 2 Date

Proces tegen agent die op George Floyds nek duwde van start

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Proces tegen agent die op George Floyds nek duwde van start

In de Amerikaanse stad Minneapolis zijn demonstranten zondag de straat opgegaan om stil te staan bij de dood van George Floyd. Dat deden zij een dag voor het proces tegen Derek Chauvin, ofwel de agent die minutenlang met zijn knie op Floyds nek duwde. Dat proces gaat maandag van start met de selectie van een jury.

Door het optreden van Chauvin overleed George Floyd op 25 mei 2020. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen. Na de dood van Floyd braken uiteindelijk grootschalige protesten uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie aanklachten

Tegen Chauvin is de zwaarste aanklacht ingediend, zo wordt hij aangeklaagd voor moord zonder voorbedachte rade en doodslag. Mogelijk komt daar nog een derde aanklacht bij, namelijk moord met de inzet anderen kwaad te doen. Daarmee willen de advocaten van Floyds nabestaanden de kans op een veroordeling vergroten, vertelt NOS-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Omdat veel mensen vrezen dat Chauvin zal worden vrijgesproken, zijn er onder meer duizenden agenten en leden van de Nationale Garde ingezet om eventuele onrust tegen te gaan. Maar er zijn nog meer maatregelen getroffen. "Winkelgevels en kantoorpanden zijn dichtgetimmerd met houten platen en rondom de rechtbank zijn betonnen barricades geplaatst met prikkeldraad", vertelt De Vries.

Selectie objectieve jury

De eerste drie weken van het proces zullen vooral gericht zijn op de selectie van een objectieve jury. De Vries vertelt dat vanaf maandag vier juryleden in de ochtend en vier in de middag ondervraagd zullen worden door zowel de aanklager als de verdediging. "Die mogen ook juryleden weigeren als ze vinden dat iemand te bevooroordeeld is of als er sprake is van belangenverstrengeling", aldus De Vries.

"Het zal nog lastig worden om een compleet objectieve jury te vinden voor een zaak die zoveel heeft losgemaakt", zegt de Vries. De juryleden moesten eind december al een gigantische vragenlijst beantwoorden met vragen als 'hoe vaak heb je de beelden van het incident gezien?', 'heb je meegedaan aan Black Lives Matter-protesten?' en 'hoe denk je over Blue Lives Matter?'. "De rechtszaak zelf zal niet voor 29 maart beginnen en zal waarschijnlijk de hele maand april gaan duren", zegt De Vries.

Andere agenten

De aanklager wilde in eerste instantie dat alle betrokken agenten gezamenlijk voor de rechtbank zouden verschijnen, maar dat gaat niet door vanwege de coronapandemie. De andere drie agenten worden verdacht van medeplichtigheid en staan pas in augustus voor de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie