Up 2 Date

Derek Chauvin bekent schuld in nieuwe zaak rondom George Floyd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Derek Chauvin bekent schuld in nieuwe zaak rondom George Floyd

Derek Chauvin, de oud-agent die George Floyd doodde, heeft woensdag bekend dat hij de burgerrechten van Floyd heeft geschonden. Chauvin werd in juni van dit jaar al veroordeeld tot 22,5 jaar voor moord. Die straf zit hij op dit moment uit.

Deal met openbaar ministerie

Deze nieuwe federale rechtszaak gaat specifiek over het schenden van Floyds Burgerrechten. Chauvin erkende in september nog geen schuld, waardoor hij levenslang riskeerde. Door nu schuld te bekennen, kan hij nog maar een straf krijgen van maximaal 25 jaar. Die deal sloot Chauvin met het Amerikaanse openbaar ministerie.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Verplaatsing naar 'veiligere' gevangenis

Op dit moment zit Chauvin in eenzame opsluiting in een staatsgevangenis. Zijn straf mag hij nu uitzitten in een federale gevangenis, die veelal als veiliger wordt gezien. Daarnaast mag Chauvin nooit meer als politieagent aan de slag en moet hij een schadevergoeding betalen. Later wordt bekend hoe hoog die zal zijn.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie