Up 2 Date

Derek Chauvin gaat in beroep tegen veroordeling moord George Floyd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Derek Chauvin gaat in beroep tegen veroordeling moord George Floyd

Derek Chauvin gaat in hoger beroep tegen de veroordeling voor de moord op George Floyd. Afgelopen juni kreeg de ex-agent te horen dat hij daarvoor 22,5 jaar de cel in moet. Hij gaat in beroep tegen veertien aanklachten uit die veroordeling, zo is gisterenavond (Amerikaanse tijd) duidelijk geworden.

Hoger beroep

Chauvin claimt dat de rechter 'zijn discretie heeft misbruikt' en zich heeft vergist wat betreft enkele belangrijke punten uit de zaak. Tijdens de rechtszaak bleef Chauvin volhouden dat George Floyd is overleden aan een overdosis. Die verklaring werd toen weerlegd door artsen, een forensisch patholoog en de autopsiearts. Zij stellen dat een acuut gebrek aan lucht de doodsoorzaak van Floyd is.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Hoger dan verwacht

Chauvins straf is hoger uitgevallen dan de 12,5 jaar cel die in eerst instantie verwacht werd. Dit omdat er volgens de rechter sprake is van verzwarende omstandigheden. Zo maakte de ex-agent misbruik van zijn machtspositie en waren er kinderen getuige van de moord. Floyds familie was echter teleurgesteld met de straf. "Mijn neef is vermoord in koelen bloede, met 9 minuten en 29 seconden lang een knie in zijn nek. Een executie op klaarlichte dag. 22,5 jaar cel is niet genoeg", aldus Brandon Williams, de neef van George.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie