Up 2 Date

Minneapolis gaat drie jaar na de dood van George Floyd politie hervormen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Minneapolis gaat drie jaar na de dood van George Floyd politie hervormen

Bijna drie jaar na de dood van George Floyd hebben de autoriteiten van de Amerikaanse stad Minneapolis een plan voor de hervorming van de lokale politie goedgekeurd. Floyd stierf op gruwelijke wijze op 25 mei 2020 in Minneapolis toen hij ruim acht minuten lang de knie van een agent van de lokale politie tegen zijn nek gedrukt kreeg. Er werd een onderzoek ingesteld naar de dood van Floyd en de agent werd veroordeeld tot moord.

Plan tot hervorming

Na het onderzoek naar de dood van Floyd werd geconcludeerd dat zijn tragische dood deel uitmaakte van een patroon van rassendiscriminatie binnen het politiecorps van de stad. Het plan tot hervorming van de plaatselijke politie moet drastische verandering brengen in de werkwijze van de politie en het patroon van rassendiscriminatie doorbreken. "Ons belangrijkste doel is een betere en eerlijkere aanpak van de politie en openbare veiligheid in Minneapolis", zei burgemeester Jacob Frey van Minneapolis in een verklaring.

George Floyd

De 46-jarige George Floyd overleed op 25 mei 2020 nadat politieagent Derek Chauvin tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op diens nek hield. Behalve Chauvin, drukten ook twee andere politieagenten op Floyds rug, terwijl een vierde agent omstanders op afstand hield. Ondanks dat Floyd meerdere malen aangaf geen lucht te krijgen, bleven de agenten op hem leunen.

Beelden van de arrestatie gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe" werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie.

Kapot achterlicht

Het plan telt 144 pagina's en is tot stand gekomen na zorgvuldige onderhandelingen tussen het plaatselijke Departement van Mensenrechten en het stadsbestuur. In het plan staat onder meer dat de politie niet langer voertuigen mag stoppen op basis van kleine overtredingen, zoals een kapot achterlicht. Verder mag er bijvoorbeeld niemand gefouilleerd worden naar aanleiding van enkel een wietlucht en mogen agenten voortaan alleen geweld gebruiken als de situatie dreigt te escaleren.

Onafhankelijke beoordelaar

Het plan bevat daarnaast ook hoofdstukken waarin dieper wordt ingegaan op het juiste gebruik van bodycams en camera’s op dashboards, het welzijn van agenten en het reageren op geestelijke gezondheid en gedragscrises. Om te kijken of de nieuwe regels ook daadwerkelijk worden toegepast, moet er volgens het plan ook een onafhankelijke beoordelaar komen die dit controleert. De rechtbank moet het hervormingsplan eerst nog wel goedkeuren voor deze onafhankelijke beoordelaar kan worden aangesteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie