Up 2 Date

Politieagent die betrokken was bij moord op George Floyd krijgt nog eens 3,5 jaar cel

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Politieagent die betrokken was bij moord op George Floyd krijgt nog eens 3,5 jaar cel

De Amerikaanse oud-politieagent J. Alexander Kueng is voor de tweede keer veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van George Floyd in mei 2020. Floyd stierf toen hij een knie van een andere agent tegen zijn nek gedrukt kreeg. Kueng hielp mee om Floyd tegen de grond te drukken en pleitte in oktober dan ook schuldig aan medeplichtigheid bij doodslag.

Politiegeweld

De 29-jarige Kueng is een van de vier agenten die in 2020 op een melding over Floyd afging. Floyd zou in de winkel met een nep twintig dollar-biljet hebben betaald voor een pakje sigaretten. Toen de vier agenten de ongewapende Floyd wilden arresteren, gebruikten ze buitenproportioneel geweld. Politieagent Derek Chauvin duwde minutenlang zijn knie op Floyds nek. Kueng en een andere medeplichtige agent, Thomas Lane, hielpen Chauvin om Floyd 'in bedwang' te houden. De vierde agent, Tou Thao, hield de omstanders weg, die het onrecht probeerde te filmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Celstraffen

Chauvin werd in 2021 schuldig bevonden aan moord en kreeg een celstraf opgelegd van 22,5 jaar. In juli van dit jaar werd hij ook schuldig bevonden aan het schenden van Floyds burgerrechten en kreeg hij nog eens 21 jaar celstraf. Chauvin mag de straffen tegelijkertijd uitzitten.

Kueng en de twee andere agenten kregen al eerder 3,5 jaar cel voor het schenden van Floyds burgerrechten. Hier bovenop wordt Kueng nu schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan doodslag. Hiervoor krijgt hij nog eens 3,5 jaar celstraf. Ook hij mag deze straffen tegelijkertijd uitzitten. Ongeveer hetzelfde geldt voor Lane. Er loopt nog een proces tegen de vierde agent, Tou Thao.

Demonstraties

De beelden die de omstanders hadden gemaakt, gingen de hele wereld over en zorgden overal voor heftige protesten tegen racisme en politiegeweld. "I can't breathe", werd de slogan van de Amerikaanse Black Lives Matter-beweging, verwijzend naar de woorden die Floyd uitsprak tijdens de dodelijk arrestatie. Ook in Nederland werd massaal actiegevoerd tegen racisme en de rechtszaken tegen de vier agenten trokken internationaal veel aandacht.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie