Up 2 Date

George Floyd krijgt postuum gratie voor oude veroordeling

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. George Floyd krijgt postuum gratie voor oude veroordeling

George Floyd, de zwarte Amerikaan die in 2020 door de witte politieagent Derek Chauvin werd vermoord, wordt postuum gratie verleend voor een oude veroordeling. Dat heeft een rechtbank in Texas besloten.

Uitgelokte drugsdeal

Het gaat om een veroordeling uit 2004, waarbij Floyd tot tien maanden cel werd veroordeeld voor het verkopen van 10 dollar aan crack. Een undercoveragent zou de drugsdeal echter hebben uitgelokt. Deze agent zit nu zelf vast op verdenking van twee moorden en al meer dan 160 van zijn aanhoudingen zijn nietig verklaard.

"Wij staan niet meer achter de integriteit van de veroordeling van meneer Floyd", meldt de Texaanse commissie in een verklaring. "Het is niet te rechtvaardigen dat hij een onterechte veroordeling achter zijn naam heeft staan."

Standbeeld besmeurd

Gisteren werd een standbeeld van Floyd twee dagen na onthulling nog besmeurd met grijze verf. Terrence Floyd, de broer van George, betreurde het voorval. "Het geeft nogmaals aan dat we nog een lange weg te gaan hebben om ons doel van eenheid te bereiken."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie