Up 2 Date

Tesla moet voormalige werknemer 137 miljoen dollar betalen vanwege racisme

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Tesla moet voormalige werknemer 137 miljoen dollar betalen vanwege racisme

Het ziet ernaar uit dat Tesla een ex-werknemer, Owen Diaz, een vergoeding van maar liefst 137 miljoen dollar moet betalen. Dat heeft een federale jury bepaald in een rechtszaak die Diaz heeft aangespannen tegen de autofabrikant. De Afro-Amerikaanse ex-werknemer is namelijk structureel het slachtoffer geweest van racisme in een Tesla-fabriek in de Amerikaanse stad Fremont.

Racistische leuzen

Diaz werkte tussen 2015 en 2016 op contractbasis als liftbediener in de Tesla-fabriek. Hij vertelde in de rechtszaal dat hij tijdens die periode dagelijks geconfronteerd werd met racistische leuzen, waaronder het n-woord. Daarnaast zouden zijn collega's ook racistische graffiti en tekeningen en hakenkruizen hebben verspreid in de fabriek. Na een overleg van vier uur gaf de jury Diaz gelijk. Tesla zou geen veilige werkomgeving hebben gecreëerd voor zijn zwarte werknemers en leidinggevenden zouden te weinig hebben gedaan om de intimidatie te stoppen.

Opgelucht

Tesla moet Diaz nu een schadevergoeding van 6,9 miljoen dollar betalen voor immateriële schade en daarbovenop een civielrechtelijke boete betalen van 130 miljoen dollar. Dat bedrag is bepaald op basis van de sterke financiële positie van Tesla. Aan de New York Times laat Diaz weten opgelucht te zijn. "Het heeft vier lange jaren geduurd om op dit punt te komen. Het is alsof er een grote last van mijn schouders is gevallen."

Te zware straf

Tesla heeft middels een blogpost gereageerd op het vonnis en erkent dat er fouten zijn gemaakt. Desondanks vindt de autofabrikant dat de straf veel te zwaar is. "Hoewel we er sterk van overtuigd zijn dat de feiten de uitspraak van de jury in San Francisco niet rechtvaardigen, moeten we wel erkennen dat we tussen 2015 en 2016 niet perfect waren. Dat zijn we nog steeds niet, maar we hebben da afgelopen vijf jaar stappen in de goede richting gezet." De autofabrikant zegt verder er alles aan te doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie