Up 2 Date

FBI onderzoekt lek waaruit blijkt dat Elon Musk en Jeff Bezos nauwelijks belasting betalen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. FBI onderzoekt lek waaruit blijkt dat Elon Musk en Jeff Bezos nauwelijks belasting betalen

De FBI onderzoekt een lek vanuit de IRS (Amerikaanse belastingdienst) waaruit blijkt dat miljardairs als Jeff Bezos en Elon Musk de afgelopen jaren bijna geen inkomstenbelasting hebben betaald. Dat meldt The Independent.

Onderzoek FBI

ProPublica, een non-profit organisatie die journalistiek onderzoek uitvoert, publiceerde eerder deze week een rapport met vertrouwelijke belastinggegevens van onder meer Elon Musk en Jeff Bezos. Daaruit bleek dat de miljardairs nauwelijks tot geen inkomstenbelasting betaalden aan de Amerikaanse overheid. Hetzelfde geldt voor Bill Gates en Mark Zuckerberg. Afgelopen dinsdag verklaarde de commissaris van de IRS aan een Senaatscommissie dat er een onderzoek zou plaatsvinden naar het lek. Twee dagen later bevestigde een andere commissaris van de IRS dat ook de FBI nu een onderzoek is gestart.

Nauwelijks tot geen belasting

Volgens het rapport van ProPublica zouden de 25 rijkste mensen in de VS slechts 3,4% van hun totale vermogen aan inkomstenbelasting betalen. Ook zou Jeff Bezos tussen 2007 en 2011 helemaal geen inkomstenbelasting hebben betaald, terwijl Elon Musk in 2018 geen cent aan inkomstenbelasting betaalde. Andere miljardairs die werden beschuldigd van het niet betalen van inkomstenbelasting gedurende verschillende jaren waren Michael Bloomberg, Carl Icahn, George Soros en Warren Buffett.

Democratische senator Elizabeth Warren reageerde al op het lek door te stellen dat het belastingsysteem "opgetuigd is voor miljardairs die hun fortuin niet maken door hun inkomen".

Ster advertentie
Ster advertentie