Up 2 Date

Jongeren krijgen steeds vaker celstraf opgelegd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jongeren krijgen steeds vaker celstraf opgelegd

Jongeren krijgen steeds vaker een celstraf opgelegd. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Jeugdgevangenissen raken hierdoor steeds vaker overbezet. Een probleem dat demissionair minister Dekker (Rechtsbescherming) overweegt op te lossen door de jeugdgevangenissen uit te breiden.

Flinke stijging

In 2015 kreeg 13 procent van de minderjarigen die door een rechter werden veroordeeld een celstraf opgelegd. Inmiddels is dat bijna 25 procent. Ook de verblijfsduur in jeugdgevangenissen neemt toe: in 2018 zaten veroordeelde jongeren gemiddeld 50 dagen in de gevangenis, in 2020 was dit gemiddeld 86 dagen.

Een mogelijke verklaring is de toename in ernstige delicten onder jongeren. Dit terwijl de jeugdcriminaliteit in brede zin de laatste jaren juist afneemt.

Uitbreidingen

Door de stijging in celstraffen en verblijfsduur onder jongeren komen de jeugdgevangenissen steeds voller te zitten. "Het zorgt voor een enorme plaatsingsdruk op de capaciteit van de jeugdinstellingen", zegt de toezichthouder in gesprek met de NOS. "Hierdoor zien we problemen wanneer er piekbelasting is, bijvoorbeeld als er op een dag een groep jongeren geplaatst moet worden."

Demissionair minister Dekker heeft inmiddels gereageerd op de gepubliceerde cijfers. De minister noemt een uitbreiding van het aantal plekken in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim als mogelijkheid. Die instelling wordt op dit moment verbouwd. "En we kijken of we kunnen schuiven tussen verschillende afdelingen", zegt Dekker, die ook zal kijken of er op andere locaties plekken gecreëerd kunnen worden.

Zorgen

Behalve het personeel bij de jeugdgevangenissen en het demissionaire kabinet, maken ook advocaten en belangenorganisaties zich zorgen. Tegen de NOS zeggen ze dat jongeren bij een celstraf vaak slechter naar buiten komen dan dat ze naar binnen gingen.

Ster advertentie
Ster advertentie