Up 2 Date

Topambtenaren hebben waarheid verzwegen over toeslagenaffaire

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Topambtenaren hebben waarheid verzwegen over toeslagenaffaire

De twee hoogste topambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wisten van een geheime memo uit 2017 over de toeslagenaffaire, maar verzwegen dat voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Dat blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws.

Stopzetten toeslagen was onrechtmatig

Uit de reconstructie blijkt dat het om Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten gaat. Uijlenbroek was van 2017 tot 2020 directeur-generaal bij de Belastingdienst, terwijl Leijten secretaris-generaal was bij het ministerie van Financiën. Ook komt in de reconstructie naar voren dat er op 4 juni 2019 over de memo werd gesproken tijdens crisisbesprekingen op het ministerie, waar beide topambtenaren aanwezig waren.

In de memo staat dat het stopzetten van toeslagen onrechtmatig was en dat een groep van 300 ouders gecompenseerd moest worden. De memo is opgesteld door de toenmalige hoogste juriste bij de afdeling Toeslagen, maar een compensatie voor de gedupeerde ouders bleef uit. De memo verdween vervolgens in een la en kwam in oktober 2020 toevallig weer ter sprake na vragen van Kamerlid Omtzigt.

Geen kennis van memo

Tijdens zijn verhoor beweerde Uijlenbroek dat hij op "geen enkele wijze" iets afwist van de memo en pas kennis nam van de inhoud door alle media-aandacht in het najaar van 2020. Ook Leijten zei tijdens haar verhoor tegen de ondervragingscommissie dat ze zich niet kon herinneren dat ze de memo ooit heeft gelezen. Uijlenbroek liet na zijn verhoor aan RTL Nieuws weten dat hij "vanuit zijn herinneringen" antwoordde op vragen van de commissie. Leijten wilde niet ingaan op vragen en verwees naar het ministerie van Financiën.

Ster advertentie
Ster advertentie