Up 2 Date

Kabinet neemt private schulden gedupeerden toeslagenaffaire over

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet neemt private schulden gedupeerden toeslagenaffaire over

Het kabinet gaat de private schulden van alle slachtoffers van de toeslagenaffaire overnemen. Dat laat staatssecretaris Alexandra van Huffelen dinsdag weten aan de Tweede Kamer, die om een oplossing vroeg.

Pauzeknop

Al eerder dit jaar maakte het kabinet bekend dat de gedupeerde ouders 30.000 euro compensatie krijgen. Ook werden al hun schulden bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Om de gedupeerden te beschermen tegen private schuldeisers worden zij op dit moment beschermd door de zogenaamde 'pauzeknop', waardoor ze niet met incassobureaus en deurwaarders te maken krijgen.

Het kabinet neemt nu dus ook alle private schulden over, zodat de slachtoffers een 'nieuwe start' kunnen maken en de compensatie niet hoeven te gebruiken om schulden mee af te lossen. Het gaat naar schatting om zo'n 20.000 mensen.

'Had nooit mogen gebeuren'

De regeling wordt nog verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de regeling gaat gelden voor betalingsachterstanden en bijkomende kosten zoals rente, boetes en deurwaarderskosten. Hoofdsommen van hypotheken vallen buiten de regeling. Daarnaast kijkt het kabinet nog naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden. "Wat hen is overkomen, had nooit mogen gebeuren", schrijft Van Huffelen in de Kamerbrief. "Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen."

Loket

Het idee is in ieder geval dat er een loket komt waar gedupeerden al hun schulden kunnen aanmelden, zodat zij niet afzonderlijk in overleg moeten met iedere schuldeiser. Bij het aanmelden kunnen zij hulp krijgen bij de gemeente.

Ster advertentie
Ster advertentie