Up 2 Date

Kabinet maakt notulen van de ministerraad over toeslagenaffaire maandag openbaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet maakt notulen van de ministerraad over toeslagenaffaire maandag openbaar

Demissionair premier Rutte heeft aan het AD laten weten dat de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire maandagavond geopenbaard zullen worden.

"Uitzonder besluit"

Het besluit om de notulen openbaar te maken volgt kort na een overleg met de rest van het kabinet dat vanmiddag plaatsvond. Volgens Rutte is het "een uitzonderlijk besluit". Normaal gesproken blijven notulen namelijk 25 jaar geheim. "Er is een indruk ontstaan alsof het kabinet allerlei dingen heeft achtergehouden om politieke redenen. Maar dat is uit zorgvuldigheid gedaan en niet om dingen toe te dekken", aldus Rutte.

"Niets onoorbaars gebeurd"

Aanstaande maandag komt het kabinet nogmaals samen, waarna de notulen naar de Tweede Kamer gestuurd worden. Volgens Rutte heeft het gehele kabinet geconstateerd dat er bij het opstellen van het feitenrelaas "niets onoorbaars" is gebeurd. Dat staat in een brief die het kabinet samen met de notulen naar de Tweede Kamer zal sturen.

Informatie achtergehouden

Afgelopen woensdag ontstond commotie in de Tweede Kamer naar aanleiding van een publicatie van RTL Nieuws. De nieuwszender bracht het nieuws naar buiten dat er tijdens een ministerraad in november 2019 informatie achtergehouden werd voor de Tweede Kamer. Ondanks dat er niets onoorbaars gebeurd zou zijn, kon Rutte niet zeggen of de notulen van die ministerraad maandag openbaar gemaakt zullen worden. Het kabinet was tot voor kort altijd terughoudend in het verstrekken van documenten over het toeslagenschandaal, uit angst dat ambtenaren hun werk niet meer vrijuit konden doen.

Ster advertentie
Ster advertentie