Up 2 Date

Afname in de jeugdcriminaliteit, maar een toename in de ernstige delicten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Afname in de jeugdcriminaliteit, maar een toename in de ernstige delicten

De jeugdcriminaliteit onder minderjarigen en jongvolwassenen is vanaf 2015 tot nu afgenomen in vergelijking met de vijftien jaren daarvoor. Dit blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport dat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert. Uit de cijfers blijkt wel dat de ernstige delicten in de jeugdcriminaliteit juist is toegenomen.

Daling

Uit het rapport kwam naar voren dat het aantal veroordeelde minderjarige daders af is genomen van 7 per duizend leeftijdsgenoten in 2015 naar 5 per duizend leeftijdsgenoten in 2019. Wat betreft het aantal door de politie geregistreerde minderjarige verdachten was er ook een afname. Het gaat hierbij voornamelijk over delicten, zoals stelen, vernielingen en het verstoren van de openbare orde.

Ernstige jeugdcriminaliteit

De algemene daling van de jeugdcriminaliteit lijkt niet op alle vormen van toepassing te zijn. Steeds vaker komt het voor dat jongeren naar Bureau Halt worden doorverwezen, omdat de gepleegde delicten niet strafrechtelijk afgehandeld hoeven te worden. Maar de zaken die overblijven bij de justitie behoren vaker tot de ernstige vormen van jeugdcriminaliteit. ''We hebben het over ernstige geweldsdelicten, zoals gewapende overvallen, waarbij jongeren in aanraking komen met machetes en vuurwapen'', aldus landelijk Jeugdofficier van Justitie Rianne de Back in het NOS Radio 1 Journaal.

Zo steeg het aantal door de justitie veroordeelde minderjarige daders van doodslag sinds 2016 met meer dan de helft naar 45 in 2019. In dezelfde periode was er ook een stijging van 13 procent naar 604 wat betreft de vermogensdelicten, zoals diefstal en geweld. Ook komen er vaker wapenincidenten voor onder minderjarigen en jongvolwassenen.

Quote

Een conflict op straat kan zo erg uit de hand lopen dat er messen worden gebruikt en soms heeft dit impulsieve gedrag fatale gevolgen.

Rianne de Back, landelijk Jeugdofficier van Justitie

Zelfverdediging

Het CBS geeft verder geen duidelijke verklaringen voor de stijging van de ernstige delicten. De Back denkt zelf dat het geweld gebeurt vanuit zelfverdediging. ''Jongeren lopen vaker met wapens rond, omdat ze de druk voelen om zichzelf te verdedigen of ze vinden het stoer, omdat ze het ook in raps terugzien.''

Of de coronacrisis te maken heeft met deze stijging, is volgens De Back niet met zekerheid te zeggen, omdat de toename van ernstige geweldsdelicten ook al te zien was in 2019.

Ster advertentie
Ster advertentie