Up 2 Date

Reisorganisaties starten rechtszaak tegen Staat vanwege reisadviezen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Reisorganisaties starten rechtszaak tegen Staat vanwege reisadviezen

Tientallen reisorganisaties starten een rechtszaak tegen de Staat vanwege vele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), die volgens hen onjuist zijn. Het gaat in totaal om 72 reisorganisaties.

'Complete onzin'

Initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven vertelt tegenover BNR Nieuwsradio dat er nog altijd onderscheid wordt gemaakt tussen reizen binnen de EU en daarbuiten. "Voor vrijwel alle landen buiten de EU geeft de overheid aan dat het gaat om hoog risicogebieden, ook als je gevaccineerd bent. Dat is complete onzin. Heel veel landen hebben een betere situatie dan veel EU-landen." De initiatiefnemer is van mening dat mensen zonder problemen naar veel landen kunnen reizen, vooral als zij gevaccineerd zijn.

'Desinformatie'

Veel landen hebben op dit moment nog altijd een oranje reisadvies. Dat betekent dat reizen wel mogelijk is, maar dat het wordt afgeraden, ook als je gevaccineerd bent. Van Eijndhoven meent dat de huidige reisadviezen dateren uit de tijd dat veel mensen nog niet gevaccineerd waren. Daarom zijn de organisaties van mening dat veilige landen een geel of groen reisadvies moeten krijgen in plaats van oranje.

Volgens Van Eijndhoven zijn de huidige reisadviezen niet op een objectieve manier tot stand gekomen. "Wat nu gebeurt, is dat de overheid een actieve rol speelt in het verspreiden van desinformatie." Aangezien de coronasteun gestopt is per 1 oktober wil Van Eijndhoven 'actuele reisadviezen voor iedereen'.

Reactie BuZa

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de oranje reisadviezen er niets voor niets zijn buiten de EU. "We hebben eerder bijvoorbeeld gezien dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met omstandigheden die snel verslechteren. En met plotselinge lokale maatregelen zoals quarantaine", legt een woordvoerster uit.

Volgens de woordvoerster is de overheid op dit moment bezig met een coronareisbeleid voor de toekomst. "Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat de wijzigingen exact zullen inhouden. Ook niet wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd."

Ster advertentie
Ster advertentie