Up 2 Date

Groot lek bij testbedrijf maakte valse reis- en toegangsbewijzen mogelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Groot lek bij testbedrijf maakte valse reis- en toegangsbewijzen mogelijk

Door de groot lek bij Testcoronanu kon iedereen valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck uploaden. Ook zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen die hier een coronatest hebben gedaan gelekt. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Vals bewijs

Testcoronanu heeft tien locaties in Nederland en drie in België dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl. Door de lek kon iedereen in de coronadatabase meekijken en op een simpele manier een negatieve test toevoegen. Door zelf de juiste gegevens in te vullen, kreeg je een geldig CoronaCheck-bewijs op de door jou ingevulde naam - zonder dat je bent gevaccineerd, daadwerkelijk bent getest of hersteld bent van corona.

Niet veilig

Na het onderzoek van RTL Nieuws heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het testbedrijf afgesloten van het systeem. Zo kan het bedrijf geen toegangsbewijzen of testen meer aanbieden. Verder wil de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat het testbedrijf onmiddellijk stop met het testen van mensen, omdat persoonlijke gegevens niet meer veilig zijn.

Onderzoek

"Uit een goede test had deze kwetsbaarheid moeten blijken. We gaan onderzoek doen naar hoe deze kwetsbaarheid niettemin heeft kunnen bestaan bij de aanbieder. Indien nodig zullen de aansluiteisen van CoronaCheck worden aangescherpt", aldus het ministerie. Momenteel wordt er onderzocht of er bij andere aanbieders een soortgelijke kwetsbaarheid in het systeem zit.

Ster advertentie
Ster advertentie