Up 2 Date

Ook honderden bezoekers van festival Ploegendienst besmet met corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook honderden bezoekers van festival Ploegendienst besmet met corona

Na de massabesmettingen van bijna 1000 mensen op het festival Verknipt in Utrecht, is het ook op het festival Ploegendienst in Breda goed misgegaan. De GGD meldt dat 424 mensen positief hebben getest nadat zij op het festival zijn geweest.

Jongeren massaal besmet

Volgens het Brabantse blad BN DeStem slaat het coronavirus om zich heen in de provincie en raken met name jongeren besmet. Van de 3.046 mensen die besmet zijn geraakt in het gebied van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, is ongeveer twee derde jonger dan 30 jaar. Door de enorme toename in besmettingen kon de GGD het bron- en contactonderzoek niet goed meer uitvoeren, zo meldt GGD-woordvoerster Linda Vlamings aan het blad.

Clusters van besmettingen

Van die 3.046 besmette personen, lieten 424 mensen weten in het weekend van 3 en 4 juli het festival Ploegendienst te hebben bezocht. Dat deze mensen allemaal besmet zijn geraakt op het festival is een te makkelijke conclusie. Veel mensen zijn namelijk daarna ook nog in de kroeg geweest of hebben voor het festival met groepen mensen thuis gezeten, zo vertelt Vlamings van de GGD. Ook organisator van Ploegendienst Tijn Kapteijns plaatst zijn kanttekeningen bij de cijfers: "Dat er 400 besmettingen zijn bij mensen die ook op Ploegendienst zijn geweest is natuurlijk niet leuk, maar een besmetting kan ook daarvoor of daarna zijn gebeurd.”


Geen waterdicht systeem

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij zowel de versoepelingen van het kabinet als het beleid rondom het festival. Eind juni was namelijk alles weer mogelijk en mochten jongeren met een test- of vaccinatiebewijs weer los gaan in discotheken en op festivals, zonder de anderhalvemeterregel. Ook konden mensen zich maximaal 40 uur van te voren laten testen. "Dat is een lange periode waarin mensen besmet kunnen zijn geraakt, maar vervolgens bij ons gewoon met hun bewijs naar binnen konden", vertelt organisator Kapteijns. Ook mochten mensen die pas enkele dagen ingeënt waren met het Janssen-vaccin 'gewoon' naar binnen. "Ook in deze groep zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest die zonder dat ze het wisten corona hadden op het moment dat ze hier binnen gingen", concludeert Kapteijns.

Onmogelijke opgave

Volgens de organisator was het een onmogelijke opgave om het festival coronavrij te houden. De regelingen rondom het festival waren gebaseerd op de proeffestivals die werden georganiseerd door Fieldlab. Maar tijdens die tests werd rekening gehouden met de Alfa-variant van het virus en niet met de veel besmettelijkere Delta-variant van corona. Met een ware explosie van besmettingen tot gevolg. Op social media zijn er bezoekers die zeggen dat het eenvoudig was om zonder bewijs binnen te komen, maar Kapteijns ontkent dit stellig. "Wij hebben bij de ingang niemand op alleen maar goed vertrouwen binnengelaten.”

Ster advertentie
Ster advertentie