Naar homepage
Up 2 Date

Hugo de Jonge vreest voor vakantiegangers: 'Kleurcode mogelijk naar rood'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hugo de Jonge vreest voor vakantiegangers: 'Kleurcode mogelijk naar rood'

Door de snelle toename van coronabesmettingen in ons land, is de kans groot dat Nederland snel weer rood kleurt op de welbekende kleurkaart. Op dit moment kleurt Nederland geel en deels zelfs groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. De afgelopen week liepen de cijfers opeens weer op tot 3600 besmettingen. Dit zijn veelal jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar die teruggekomen zijn van vakantie.

Vakantiegangers

Slecht nieuws dus voor de mensen die nog een vakantie geboekt hebben staan voor de aankomende weken. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om een spoedadvies, maar vreest voor een verandering op de kleurkaart. De Europese gezondheidsdienst ECDC baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten op onder meer het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. Die kaart wordt iedere donderdag bijgewerkt.

Donkerrood

De kans is groot dat het reisadvies voor Nederland volgende week al op rood komt te staan en de week daarna mogelijk al op donkerrood, zo voorspelt Marino van Zelst van het kritische RedTeam op Twitter. Niet alleen Nederland, maar ook toeristische trekpleisters als Portugal en Spanje hebben te maken met stijgende besmettingscijfers. In Lissabon is de avondklok ingesteld en in Catalonië is het nachtleven ingeperkt. De Jonge zei woensdagavond vooralsnog niet van plan te zijn om zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vakantie in gevaar?

Wat betekent dit voor toekomstige vakantiegangers? Zien zij hun vakantie opnieuw in het water vallen? Volgens Van Zelst is de kans op een inreisverbod zeer klein, maar moeten mensen wel rekening houden met extra maatregelen en restricties. Vakantielanden kunnen bijvoorbeeld eisen dat toeristen al twee weken of langer volledig zijn gevaccineerd. Een minder beperkende maatregel is een negatieve pcr-test als ingangseis. Een quarantaineplicht is dan weer verstrekkender. De expert adviseert om de website van Rijksoverheid goed in de gaten te houden.

(Reis)verzekering

Check nog even goed je verzekering voordat je op reis gaat! Vergelijkingssite Pricewise deed een peiling onder vijfhonderd reizigers over hun reisverzekering. Daaruit blijkt dat bijna de helft niet goed op de hoogte is van de voorwaarden. Zij wisten niet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje. Sommige verzekeraars dekken alleen geen corona-gerelateerde schade zoals medische kosten of een extra overnachting vanwege quarantaine, maar een kwart van de verzekeraars dekt geen enkele schade bij een code oranje of hoger. In dat geval betaal je dus alle extra kosten zelf.

Ster advertentie
Ster advertentie