Naar homepage
Up 2 Date

Kabinet wil spoedadvies van OMT vanwege toenemende coronabesmettingen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil spoedadvies van OMT vanwege toenemende coronabesmettingen

Hoewel het kabinet nog maar net de meeste coronamaatregelen heeft losgelaten, neemt het aantal coronabesmettingen weer snel toe. Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) daarom om een spoedadvies om te kijken of nieuwe maatregelen nodig zijn. Dat liet minister De Jonge weten aan de NOS.

Besmettingen lopen hard op

Volgens De Jonge lag het aantal besmettingen vorige week tussen de 500 en 800, maar is dit deze week opgelopen tot zo'n 3600. "Het gaat dus wel heel hard omhoog", zei De Jonge. Daarnaast liet hij weten dat het kabinet hoopt dat het morgen een spoedadvies krijgt van het OMT, zodat ze er op korte termijn iets mee kunnen.

Vooral jongeren besmet

Het kabinet heeft als doel om de zorg en kwetsbare mensen te beschermen, maar volgens de minister van Volksgezondheid hebben deze twee groepen vooralsnog niets te vrezen. Een groot gedeelte van de volwassenen is namelijk al gevaccineerd. Ook vindt ongeveer driekwart van de besmettingen plaats onder jongeren, die minder snel in het ziekenhuis belanden. Toch zegt De Jonge dat hij snel wil horen van het OMT "of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grondig advies

RIVM-directeur Jaap van Dissel liet vanmorgen ook al aan de Tweede Kamer weten dat de coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk oplopen en dat daar ook niet meteen nieuwe maatregelen worden getroffen, omdat veel mensen al gevaccineerd zijn en het aantal ziekenhuisopnames niet toeneemt. Daarnaast mogen jongeren tussen de 12 en 17 jaar zich sinds begin juli ook laten vaccineren. De kans is daarom aanwezig dat de coronamaatregelen niet aangescherpt hoeven te worden, maar voordat het kabinet een beslissing neemt wil het eerst een "goed en grondig advies van het OMT hebben", aldus De Jonge.

Ster advertentie
Ster advertentie