Up 2 Date

Bijna 1000 bezoekers besmet geraakt tijdens festival Verknipt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bijna 1000 bezoekers besmet geraakt tijdens festival Verknipt

Mensen zijn massaal besmet geraakt met het coronavirus tijdens het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht. De GGD meldt vooralsnog 448 besmettingen op de eerste dag (zaterdag) en 516 gevallen op de zondag. In totaal waren er 20.000 mensen aanwezig.

Testen voor Toegang

Bij het festival gelde het zogeheten Testen voor Toegang-beleid. Bezoekers moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Bij de ingang vond ook een ID-check plaats. Organisator Reza Fathi noemt in gesprek met het AD de besmettingen verschrikkelijk en snapt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. "We hebben alles gedaan volgens de regels, en nog meer dan dat. Ik heb de GGD gevraagd wat de oorzaak kan zijn, maar zij konden mij geen uitsluitsel geven", laat zij weten aan de krant.

Meerdere besmettingen niet uit te sluiten

Woordvoerder Lydia van der Meer van de GGD regio Utrecht sluit niet uit dat nog meer bezoekers in de komende dagen positief zullen testen. Zij stelt dat veel van de bezoekers van Verknipt die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. "We hopen dat de piek is bereikt, maar met de besmettelijke deltavariant ligt dat niet voor de hand", vertelt de woordvoerder. Ongeveer zeshonderd besmettingen zijn mensen van buiten de regio Utrecht.

Cluster besmettingen

De afgelopen week zijn door de verschillende regio’s van de GGD zeven clusters gemeld met besmettingen die gelinkt worden aan festivals en evenementen. Bij een buitenfestival in Noord-Brabant met vijfduizend bezoekers werden 179 besmettingen gemeld, terwijl er Testen voor Toegang werd gedaan. Bij dit festival werd niet gecontroleerd of het getoonde coronabewijs daadwerkelijk bij de persoon hoorde die het liet zien. Een dorpsfeest met kermis in Noord-Limburg leidde tot 80 besmettingen.

Ster advertentie
Ster advertentie