Up 2 Date

Coronabesmettingen nemen razendsnel toe, kabinet komt mogelijk morgen al met nieuwe maatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronabesmettingen nemen razendsnel toe, kabinet komt mogelijk morgen al met nieuwe maatregelen

Het aantal nieuwe besmettingen neemt razendsnel toe in Nederland. Bij het RIVM zijn vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld en dat zijn er 1815 meer dan gisteren. Daarom kijkt het kabinet nu of er nieuwe maatregelen nodig zijn en die worden dan mogelijk morgen al aangekondigd, zo meldt demissionair minister De Jonge.

Spoedadvies OMT

Of nieuwe maatregelen echt nodig zijn, hangt af van het spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) dat gisteren is aangevraagd. "We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel", aldus De Jonge. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 277 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Het kabinet zou vanwege de stijging in besmettingen overwegen om clubs weer te sluiten en aankomende evenementen af te blazen.

Vooral jongeren besmet

Het zijn vooral jongeren die massaal besmet raken. Zo waren er in het uitgaansleven al clusterbesmettingen ontdekt in onder andere Enschede en komen er veel jongeren besmet terug van hun zomervakantie. Het is daarom niet zeker of maatregelen echt nodig zijn. "Waar we steeds hebben ingegrepen was vanwege het beschermen van kwetsbaren en het niet overbelasten van ziekenhuizen. De besmettingen van nu komen in hoge mate voor bij jongeren en die komen niet onmiddellijk in het ziekenhuis".

Vakantie

De nieuwe zorgwekkende besmettingscijfers hebben mogelijk wel gevolgen voor de toekomstige vakantiegangers. De kans is namelijk zeer groot dat Nederland weer een code rood-land gaat worden, waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in andere landen of aan strenge inreisvoorwaarden moeten voldoen.

Ster advertentie
Ster advertentie