FunX

Dit moet je weten over de verschillende soorten coronavaccins

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit moet je weten over de verschillende soorten coronavaccins

Het vaccinatieprogramma tegen corona loopt op rolletjes. Er zijn inmiddels meer dan 14 miljoen coronaprikken gezet en per week komen daar ruim 1 miljoen bij. Ondanks deze rooskleurige cijfers zetten velen nog steeds hun vraagtekens achter de vaccinaties. Want welke vaccins worden er gebruikt? Wat zit er precies in? Wat zijn de voor- en nadelen en voor wie is welk vaccin het meest geschikt? In dit artikel legt FunX meer uit over de vier goedgekeurde vaccins in Nederland en krijg je antwoord op al deze vragen.

Pfizer

Het BioNTech/Pfizer-vaccin, ook wel bekend als het Pfizer-vaccin,, is een mRNA-vaccinatie en bevat genetische informatie, het zogeheten mRNA, van het coronavirus. Het mRNA zorgt ervoor dat het spike-eiwit van het coronavirus aangemaakt wordt in je lichaam. Na de prik herkent je afweersysteem deze onschadelijk gemaakte genetische informatie en reageert het daarop door antistoffen aan te maken. Als corona vervolgens weer langs je afweersysteem probeert te komen, steekt het Pfizer-vaccin daar een stokje voor en verkleint het de kans dat je ziek wordt.

Het Pfizer-vaccin is voor 95 procent werkzaam en biedt daarmee de meeste bescherming tegen alle bekende varianten van het coronavirus. Ook is het vaccin voor iedereen geschikt, inclusief ouderen en risicogroepen, zoals mensen met diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, astma en andere chronische ziekten. Mensen die nog nooit in aanraking gekomen zijn met corona hebben 2 prikken nodig van het vaccin. Tussen elke prik moet wel minimaal 6 weken zitten. Daarna ben je voldoende beschermd tegen corona.

De bijwerkingen van de vaccinatie zijn mild en komen zeer weinig voor. Zo kan er roodheid of een zwelling ontstaan op de prikplek, maar deze klachten verdwijnen meestal na een paar dagen. De minst voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Verhoging
  • Koude rillingen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spier- en gewrichtspijn

Belangrijk: Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat mRNA-vaccins iets aan je DNA veranderen. Je lichaam breekt het vaccin na verloop van tijd automatisch af. In de onderstaande video wordt daar meer over verteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moderna

Net als de vaccinatie van Pfizer is het vaccin van Moderna een mRNA-vaccin en heeft het nagenoeg dezelfde werking. Het vaccin is voor alle leeftijds- en medische risicogroepen geschikt. Heb je ooit al een coronabesmetting opgelopen? Dan is een prik voldoende. Voor iedereen die geen corona heeft gehad zijn twee prikken nodig om voldoende beschermd te zijn tegen alle bekende varianten van het virus. Ook bij het Moderna-vaccin is het van belang dat er 6 weken tussen elke prik zit.

Met een werkzaamheid van 94 procent doet het Moderna-vaccin nauwelijks onder voor het vaccin van Pfizer. Ook de mogelijke bijwerkingen zijn mild, komen nauwelijks voor en verdwijnen over het algemeen na een paar dagen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Hoofdpijn
  • Koorts, opgezette lymfeklieren
  • Vermoeidheid en koude rillingen
  • Pijn of zwelling op de prikplek

Belangrijk: Het zou kunnen dat je na je tweede prik wat vatbaarder bent voor bijwerkingen, maar ook dan geldt dat deze klachten na een aantal dagen verdwijnen.

Janssen

Het vaccin van Janssen, waar twee weken geleden een stormloop op onstond, is een zogenaamde vector-vaccin. Dat wil zeggen dat het bestaat uit een onschadelijk gemaakte verkoudheidsvirus waar een klein stukje van de genetische code van COVID-19 aan wordt toegevoegd. Daardoor creëert je afweersysteem antistoffen tegen het zogenoemde spike-eiwit van het virus.

Mensen die het Janssen-vaccin toegediend krijgen, hoeven maar 1 prik te laten zetten en het vaccin biedt voor maximaal 85 procent bescherming tegen ernstige ziektes door COVID-19. Daarnaast is het vaccin geschikt voor alle 18-plussers. Alleen voor zwangere vrouwen wordt het vaccin afgeraden door het RIVM. Zij kunnen beter geprikt worden met een mRNA-vaccin.

Het Janssen-vaccin kent net als de meeste vaccinaties milde bijwerkingen die over het algemeen snel verdwijnen, namelijk:

  • Pijn op de prikplek
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Spier- en gewrichtspijn

Belangrijk: Een bijwerking die zeer zeldzaam is, is ernstige trombose. Dit komt voor bij mensen met een laag aantal bloedplaatjes die zich laten vaccineren met Janssen. Klachten die binnen twee weken kunnen optreden zijn kortademigheid, aanhoudende bloeding, blauwe plekken, ernstige hoofdpijn, zwellingen, buikpijn of pijn op de borst. Mocht je last krijgen van deze klachten dan is het belangrijk dat je direct medische hulp inschakelt.

AstraZeneca

Het vaccin van AstraZeneca is ook een vector-vaccin, maar werkt toch net even wat anders dan het vaccin van Janssen. Zo biedt het van alle vaccins de minste bescherming tegen corona met een werkzaamheid van slechts 60 procent. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse griepvaccin. Ook moeten er 2 prikken gezet worden in plaats van 1. Daarbij opgeteld, blijkt dat het vaccin minder bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

In tegenstelling tot mRNA-vaccins is het voordeel dat de tweede prik minimaal vier weken volgt na de eerste, tenzij je al corona hebt gehad. Dan heb je uiteraard maar 1 prik nodig. Het vaccin is echter niet voor iedereen geschikt. Zwangere vrouwen kunnen zich beter met een mRNA-vaccin laten vaccineren. Ook krijgen mensen die na 1961 geboren zijn het vaccin niet meer toegediend. Bij deze groep komen de bijwerkingen namelijk het meest voor. Mensen die in 1960 of eerder geboren zijn, kunnen nog steeds veilig een prik laten zetten van AstraZeneca.

Aangezien AstraZeneca ook een vector-vaccin maakt, zijn de bijwerkingen bijna hetzelfde als die van het Janssen-vaccin en net zo zeldzaam. Deze zijn:

  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Pijn en zwelling op de prikplek
  • Roodheid

Belangrijk: Net als het Janssen-vaccin kan trombose een bijwerking zijn van het vaccin. Daarbij treden dezelfde klachten op. Ook in dit geval is het van belang om direct medische hulp in te schakelen.

Ster advertentie
Ster advertentie