FunX

Arts Putri Hintaran: 'Vaccins bieden bescherming tegen alle bekende coronavarianten'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Arts Putri Hintaran: 'Vaccins bieden bescherming tegen alle bekende coronavarianten'

Er zijn tot nu toe ruim 10 miljoen coronaprikken gezet in Nederland en de teller loopt snel op. Gisteren kwamen jongeren bijvoorbeeld massaal af op een vaccinatielocatie in Nieuwegein om een prik te laten zetten. Toch is er ook een groep die nog veel vragen heeft over de vaccinaties. Putri Hintaran is arts infectieziektebestrijding en schoof vanochtend bij Start met Fernando aan om vragen van luisteraars over coronavaccins te beantwoorden.

Arts Putri Hintaran: ''De corona vaccinaties van nu werken tegen alle varianten''

Waarom vaccineren?

De eerste vraag die Hintaran voorgeschoteld krijgt is misschien wel de belangrijkste: waarom is het belangrijk om jezelf te laten vaccineren? "Je vaccineert niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zodra je gevaccineerd bent is de kans veel kleiner dat je andere mensen besmet", aldus Hintaran. "Hoe meer mensen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans is dat het virus rondgaat, waardoor we sneller van de maatregelen afkomen. Ik ben zelf ook gevaccineerd en dat was een hele belangrijke overweging om het wel te doen."

Is vaccineren verplicht?

Uiteraard zijn er veel mensen die niet kunnen wachten om weer op vakantie te gaan. Met de komst van het coronapaspoort, het zogenaamde EU-Covid-19-certificaat, is het voor velen echter nog onduidelijk of je verplicht gevaccineerd moet zijn of juist niet. Hintaran zegt daar het volgende over: "Ik weet niet of het een verplichting wordt. Het is ook gewoon heel lastig om dat te verplichten, maar het blijft belangrijk dat mensen zich alsnog wel laten vaccineren om het virus geen kans te geven."

Quote

Voor de varianten die we nu kennen ben je wel beschermd als je gevaccineerd bent.

Putri Hintaran

'Gestandaardiseerd beschermd'

Ook is het voor veel mensen onduidelijk of het noodzakelijk is om je te laten vaccineren als je al corona hebt gehad. Volgens Hintaran is het zo dat je dan alsnog gevaccineerd moet worden. Het voordeel is dan wel dat je maar één prik hoeft te laten zetten in plaats van twee. "Als je corona al hebt doorgemaakt, weten we nog niet zo goed in welke mate je beschermd bent. Als je dan een vaccin toedient, weten we in ieder geval dat je 'gestandaardiseerd beschermd' bent, zoals we dat noemen."

Daarnaast biedt het vaccin ook voldoende bescherming tegen alle bekende coronavarianten. "Tegen de varianten die we nu kennen ben je ook beschermd als je gevaccineerd bent. Als er weer een nieuwe variant ontstaat, wordt het onderzocht met de mensen die al gevaccineerd zijn om te kijken of ze nog steeds beschermd zijn. Tot nu toe is dat altijd het geval geweest."

Vaccineren uit liefde voor je ouders

Ten slotte vroeg een luisteraar wat de gevolgen zijn als hij of zijn ouders zich niet laten vaccineren. Hintaran benadrukt dat jongeren hun ouders moeten adviseren om zich wel te laten vaccineren, omdat de gevolgen van een besmetting voor hen veel groter zijn. "Hoe ouder je bent, hoe groter het risico dat je in ziekenhuis belandt en uiteindelijk komt te overlijden. En als jij met je ouders omgaat, wil je ze het liefst beschermen, dus uit liefde voor je ouders is het ook zeker een overweging waard om jezelf te laten vaccineren."

Ster advertentie
Ster advertentie