Up 2 Date

KidsRights: 'Nederlandse jeugd werd genegeerd en gebruikt in strijd tegen corona'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. KidsRights: 'Nederlandse jeugd werd genegeerd en gebruikt in strijd tegen corona'

Kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft in een vernietigend rapport een harde tik op de vingers uitgedeeld aan het Nederlands kabinet. Volgens de KidsRights Index, een jaarlijks rapport dat weergeeft hoe het gesteld is met de kinderrechten internationaal, heeft het Nederlandse kabinet onrechtmatig de jeugd ingezet in de strijd tegen het coronavirus, zowel basisschoolkinderen als middelbare scholieren.

Verkeerde voorbeeld

Volgens de makers van het rapport heeft Nederland een "uniek negatief voorbeeld" gegeven door de scholen zo snel en zo lang dicht te gooien. Het kabinet heeft niet eens geprobeerd om de scholen op een veilige manier open te houden. Volgens het rapport heeft dit grote gevolgen gehad op de mentale gezondheid van de jeugd.

De jeugd is genegeerd

Initiatiefnemer en bestuursvoorzitter Marc Dullaert van KidsRights vindt dat de rechten van kinderen zijn genegeerd. "Namens het kabinet is naar buiten gebracht dat scholen gesloten worden, want als kinderen thuisblijven zorgt dat ervoor dat ouders meer thuis gaan werken", valt te lezen in het rapport. Op deze manier zijn kinderen dus ingezet om de ouders thuis te houden. Tijdens een persconferentie op 20 december liet inmiddels demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge inderdaad weten dat dat de voornaamste reden was waarom de scholen dicht moesten. "Als ouders kinderen naar school brengen, is dat toch weer een moment van contact", legde De Jonge destijds uit.

Geestelijke gezondheid verslechterd

"Over het algemeen scoort Nederland met een vijfde plek op een ranglijst met 182 landen nu nog goed, maar verwacht wordt dat Nederland door het uitgestelde effect van het nalatige coronabeleid, flink kan gaan zakken in de komende jaren", klinkt de conclusie van het rapport dat vandaag verschijnt.

De nalatigheid van het coronabeleid is nu al goed zichtbaar bij de jeugd in Nederland. Volgens de laatste telling kreeg De Kindertelefoon ongeveer 1500 telefoontjes per dag over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en zelfmoordgedachten. Dat aantal is verdubbeld ten opzicht van vorig jaar. Verder blijkt uit onderzoek dat de kindermishandeling in Nederland is toegenomen tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Ook is het aantal slachtoffers van emotionele verwaarlozing aanzienlijk gestegen. Betrouwbare schattingen geven aan dat het aantal zelfs bijna verdrievoudigd zou zijn.

De Kindertelefoon

Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen contact opnemen met de Kindertelefoon om vertrouwelijk te praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren gesprekken via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar kinderen en jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.

Andere landen doen het beter

In andere landen zijn positieve voorbeelden te zien van hoe het anders kan. Buurland Belgiƫ heeft er bijvoorbeeld wel alles aan gedaan om de scholen op een veilige manier open te houden. De corona-gerelateerde problematiek is onder de Belgische jeugd daardoor lager gebleven, aldus Kidsrights. In Bangladesh hebben veel gezinnen geen computer of internet. Het land zendt daarom al vanaf het begin van de pandemie thuisonderwijs uit op de nationale televisie. Het continent Afrika krijgt als geheel een compliment, omdat daar het belang van het kind bij alle besluiten voorop wordt gesteld.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie