Up 2 Date

'Landelijke aanpak huiselijk geweld nodig door corona'

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. 'Landelijke aanpak huiselijk geweld nodig door corona'

Door de coronacrisis zitten veel vrouwen voornamelijk thuis en dat leidt tot een hoger risico op huiselijk geweld. Dat is zorgelijk, stelt Valente, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang. De organisatie roept daarom overheden op om huiselijk geweld als onderdeel te beschouwen van de bestrijding tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan.

Dubbel slachtoffer

Valente is bang dat slachtoffers van huiselijk geweld ook nog eens besmet raken met het virus en mogelijk ziek worden. "Vrouwen raken niet alleen huis en haard kwijt, ze komen vervolgens terecht in een omgeving waarin we niet op alle onderdelen de veiligheid kunnen garanderen die we zouden willen. De dreiging van fysiek geweld is afgenomen, maar over de gezondheidsrisico’s die ze lopen zijn we onzeker," schrijft de organisatie in een oproep.

Landelijke aanpak

Valente roept ook op tot een landelijke aanpak die ervoor moet zorgen dat vrouwen in opvang de ruimte krijgen om te voldoen aan de regels van de zogenoemde 'anderhalve meter samenleving'. Daarnaast moeten instanties voorbereid zijn op een toenemende zorgvraag van slachtoffers. Deze moeten volgens Valente koste wat kost op een kwalitatief verantwoorde manier geholpen kunnen worden. Tot slot wil de organisatie dat er gekeken wordt naar het bestrijden van machtsongelijkheid om het geweld, dat van generatie op generatie overgaat, te doorbreken.

Ster advertentie
Ster advertentie