Naar homepage
Up 2 Date

Zwangere vrouwen kunnen in tijden van coronavirus veilig bevallen in het ziekenhuis

  1. Newschevron right
  2. Zwangere vrouwen kunnen in tijden van coronavirus veilig bevallen in het ziekenhuis

In deze coronatijden vermijden mensen vaak het ziekenhuis zoveel mogelijk. Ook zwangere vrouwen zoeken de dokters minder snel op, maar dit is volgens gynaecoloog Arie Franx van het Erasmus MC helemaal niet nodig, zo vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Ziekenhuis mijden

Ondanks dat er geen precieze aantallen bekend zijn, lijkt het alsof zwangere vrouwen het ziekenhuis zo veel mogelijk mijden in deze riskante tijden van het coronavirus. "Dat begrijpen we ook wel," zegt gynaecoloog Franx tegen RTV Rijnmond. Toch vindt hij het belangrijk dat zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s de juiste medische hulp krijgen. Hij roept op om een belletje te plegen met de verloskundige of een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis als dat nodig is.

Niet alleen met corona bezig

Sommige mensen denken dat ziekenhuizen alleen nog maar met het coronavirus bezig zijn, maar dat is niet zo. "Zwangerschap valt onder ‘onplanbare zorg’, dus dat gaat gewoon door." Als je als zwangere vrouw bang bent dat je in het ziekenhuis eerder corona oploopt, kan je nu rustig ademhalen, want dat is volgens Franx ook niet het geval. "Patiënten met corona worden van andere patiënten gescheiden."

Echte klachten

"In de meeste ziekenhuizen mag je maar één bezoeker ontvangen, terwijl er soms graag meer mensen willen langskomen," doelt Franx op de zwangere vrouwen. "Dat kan nu even niet om onnodige verspreiding tegen te gaan." Als je liever voor een thuisbevalling gaat, zijn er duidelijke afspraken. Er moet weinig risico zijn en geen complicaties. Dat is normaal gesproken zo en ook nu tijdens de coronacrisis. "Wij willen nu alleen een signaal afgeven: als je echte klachten hebt, kom wel naar het ziekenhuis."

Ster advertentie
Ster advertentie