Up 2 Date

Dertig Gooise jongeren dringen met succes voor bij vaccinatielocatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dertig Gooise jongeren dringen met succes voor bij vaccinatielocatie

Al ruim negen miljoen mensen hebben in Nederland hun eerste coronaprik gekregen, onder wie demissionair premier Rutte. Maar lang niet iedereen heeft evenveel geduld om te wachten tot ze aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden. Zo wisten afgelopen week dertig Gooise jongeren in Naarden met succes voor te dringen bij een vaccinatielocatie. Dat laat de Gooise GGD weten aan NH Nieuws.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Medische risicogroep

Hoe het zover heeft kunnen komen dat de jongeren niet werden gepakt door de medewerkers op de vaccinatielocatie? Ze hadden een heel slim trucje: doen alsof ze tot een medische risicogroep behoren, waardoor ze zelf een afspraak konden inplannen. Eenmaal op de locatie aangekomen, deden ze alsof ze 'per ongeluk' hun uitnodigingsbrief van de huisarts waren vergeten.

Op een gegeven moment vonden de medewerkers het heel opvallend worden dat veel mensen hun brief vergaten. Toch zagen ze de actie van de jongeren door de vingers. ''We zijn uitgegaan van het goede van de mens. Maar we zijn absoluut niet blij met deze actie'', aldus GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg tegen NH Nieuws.

Quote

Dat bepaalde mensen met een medisch risico voorrang hebben op een prik is natuurlijk niet voor niets. Die mensen hebben het ook echt snel nodig. De voordringers nemen alleen maar een plekje van een ander in.

GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg

Strenger controleren

De Gooise GGD heeft geleerd van dit slimme trucje van de voordringers en wil er dan ook alles aan doen om het niet nog een keer te laten gebeuren. Vandaar dat de GGD heeft besloten strenger te gaan controleren. Dit houdt in dat er op de vaccinatielocatie goed zal worden nagekeken of mensen die komen prikken wel daadwerkelijk aan de beurt zijn. ''Als je geen brief hebt, krijg je de prik niet'', vertelt Schreijenberg.

Bovendien hoeven jongeren volgens de GGD-woordvoerder echt niet meer lang te wachten op een vaccinatie. ''We zetten deze week weer 26.000 prikken, volgende week zijn dat er nog meer. Het gaat echt heel snel nu, omdat we op volle kracht aan het prikken zijn.'' Bang zijn dat je niet op vakantie of naar een feestje kunt gaan, omdat je nog niet bent gevaccineerd, is dus nergens voor nodig volgens de GGD.

Ster advertentie
Ster advertentie