Naar homepage
Up 2 Date

Nieuwe coronaversoepelingen van 5 juni gaan door

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe coronaversoepelingen van 5 juni gaan door

Zaterdag 5 juni zullen nieuwe coronaversoepelingen ingaan. Dat maakte demissionaire minister De Jonge bekend. Volgens hem "dalen alle cijfer die moeten dalen en stijgen alle cijfers die moeten stijgen". Daarmee bedoelt hij het dalende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en het stijgende aantal vaccinaties.

Stap 3 van het openingsplan

Vrijdag geven De Jonge en premier Rutte een persconferentie waarin er meer details worden gegeven over de versoepelingen. De Jonge liet echter wel weten dat de op 5 juni grotendeels "stap 3" van het openingsplan in zal gaan. Dat betekent dat vanaf volgende week restaurants, cafés, musea, theaters, bioscopen en andere doorstroomlocaties weer open mogen.

Mogelijk verplicht reserveren

Mogelijk mogen vanaf 5 juni maximaal dertig gasten, die gereserveerd hebben, tegelijk aanwezig zijn in restaurants en cafés. Grote horecalocaties mogen wellicht meer mensen toelaten, mits ze een toegangstest hebben gedaan. Deze maatregel moet echter nog uitgewerkt worden en hangt samen met de wet over verplichte toegangstesten. Ook mag de horeca tot 22:00 uur openblijven en mag er tot dat tijdstip alcohol verkocht worden. Verder geldt voor andere doorstroomlocaties ook de voorwaarde dat er gereserveerd dient te worden, mogen mensen vier personen thuis ontvangen en komen er meer mogelijkheden om te sporten.

Versoepelingen vervroegd

Het kabinet ging eerder uit van 9 juni als datum voor nieuwe versoepelingen. Echter lekte het afgelopen weekend al uit dat deze vervroegd zouden worden nu dat het de goede kant op gaat met de coronacijfers. Ook minister Grapperhaus liet weten dat hij wil dat cafés eerder opengaan.

Ster advertentie
Ster advertentie