Naar homepage
Up 2 Date

Grapperhaus wil dat cafés eerder opengaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Grapperhaus wil dat cafés eerder opengaan

Het zou goed kunnen dat je vanaf volgend weekend weer (binnen) uit eten kunt, want het kabinet overweegt om de volgende stap in het heropeningsplan eerder te gaan zetten: op 5 juni in plaats van 9 juni. Daaronder valt het openen van de restaurants en culturele instellingen, maar niet dat van cafés. Demissionair minister Grapperhaus is het daar niet mee eens. "Ik wil heel graag dat de horeca binnen en buiten weer open kan, zonder dat onderscheid", zei hij gisteren bij het Veiligheidsberaad.

'Geen onderscheid'

Volgens de routekaart van het kabinet valt het openen van de zogenaamde 'natte horeca' (cafés) onder een latere fase van het openingsplan dan het openen van de 'droge horeca' (restaurants). Zo zouden volgens de huidige planning de cafés pas op 30 juni open mogen. Grapperhaus ziet liever dat die twee soorten horeca tegelijk opengaan. Volgens hem is het voor handhavers moeilijk om dat onderscheid te maken. "En bovendien moeten de mensen die een kroeg hebben dan nog weer langer wachten. Laten we nu gewoon goeie regels stellen", aldus de demissionair minister.

De ministerraad zal vrijdag een beslissing nemen over het voorstel van Grapperhaus.

'Geen voetbal kijken op grote schermen'

Bij het Veiligheidsberaad deed Grapperhaus nog een andere oproep: bij het heropenen van de horeca nog geen live entertainment of videoschermen. In aanloop naar het EK voetbal riep hij mensen op om de eerste wedstrijden thuis te gaan kijken en niet op grote schermen bij een café of op een plein. Hij is bang dat dat teveel mensen aantrekt en dat het aantal coronabesmettingen daardoor weer zal stijgen. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad vragen het kabinet daarom om één lijn te trekken en grote schermen nergens toe te staan, zowel binnen als buiten niet.

Teleurstelling voor horeca

Voor horecaondernemers is het schrappen van voetbalschermen een grote teleurstelling, omdat zij hierdoor veel omzet mislopen. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Robèr Willemsen, vindt het een raar verzoek. "De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de besmettingen thuis plaatsvinden en niet in een gecontroleerde omgeving zoals de horeca. Met deze oproep laat de minister zien dat hij ver van de realiteit af staat." Volgens hem moet gezamenlijk voetbal kijken op een georganiseerde manier prima kunnen.

Kleine sidenote: Grapperhaus hoopt dat er eind juni, wanneer de achtste finales gepland staan, meer mogelijk is. Mocht Oranje de finale halen, kun je dat misschien dus wél op een groot scherm zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie