Up 2 Date

De Jonge: "De versoepelingen gaan door"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge: "De versoepelingen gaan door"

De aangekondigde versoepelingen van de coronaregels kunnen overmorgen doorgaan. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge bekendgemaakt in een persconferentie.

Versoepelingen

De versoepelingen houden in dat zogenaamde doorstroomlocaties, zoals pretparken en dierentuinen, weer open mogen onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast kunnen sportscholen en binnenzwembaden hun deuren weer openen. Buiten sporten in teamverband is ook weer toegestaan. Wel moet dat op anderhalve meter afstand gebeuren en met maximaal 30 personen. Voor jongeren tot en met 26 geldt die regel niet.

Muziek- en dansscholen mogen ook weer open. Er mogen lessen met maximaal twee personen en een docent worden gegeven. Grotere groepslessen zijn alleen toegestaan bij kinderen jonger dan 18 jaar. Daarnaast zijn vanaf overmorgen alle contactberoepen ook weer toegestaan. Zo mogen sekswerkers bijvoorbeeld weer aan de slag.

Het kabinet heeft ten slotte ook nog besloten om de terrassen langer open te gooien. Vanaf woensdag mogen terrassen tussen 06:00 uur en 20:00 uur open zijn.

Sneller

De meeste versoepelingen horen onder stap 2 van het openingsplan van het kabinet. Meer versoepelingen zijn volgens De Jonge nog niet mogelijk: "niet op dit moment". De cijfers en de situatie in de ziekenhuizen gaan volgens hem de goede kant op, maar we moeten voorzichtig en behoedzaam blijven. "Ja, de daling is ingezet, dat is een belangrijk effect van de vaccinaties, maar we zijn er nog niet." De volgende stap van het openingsplan staat voor nu gepland over drie weken.

Dat betekent dat culturele instellingen, zoals musea, de komende tijd nog dicht blijven. "We moeten nu eenmaal keuzes maken." Volgens de demissionair minister is buiten de kans op besmetting nu eenmaal kleiner en blijven culturele instellingen daarom nog gesloten. Ook het voortgezet onderwijs kan nog niet volledig open. Het OMT adviseerde dat pas over drie weken te doen, maar het kabinet heeft het OMT nu gevraagd of dat niet eerder kan. Het OMT gaat daar deze week opnieuw advies over uitbrengen.

Ster advertentie
Ster advertentie