Up 2 Date

Kabinet kondigt nieuwe versoepelingen aan: sportscholen open en teamsporten toegestaan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet kondigt nieuwe versoepelingen aan: sportscholen open en teamsporten toegestaan

Er komen volgende week, mits de ziekenhuiscijfers het toelaten, verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Binnensportlocaties en muziek- en theaterscholen gaan weer open, volwassenen mogen weer buiten in een groep van maximaal 30 personen sporten en je mag langer op het terras zitten, namelijk van 06:00 tot 20:00 uur. Dat hebben demissionair premier Rutte en minister de Jonge vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De versoepelingen gaan op woensdag 19 mei in.

Stap twee

De nieuwe versoepelingen horen bij de tweede stap van het eerder aangekondigde heropeningsplan. Daaronder valt ook het heropenen van (buitenonderdelen van) pretparken, dierentuinen en openluchtmonumenten. Daarnaast mogen straks alle contactberoepen weer aan het werk, dus ook sekswerkers. Sportwedstrijden met publiek zijn nog niet toegestaan. Op 1 juni wordt meer bekendgemaakt over wanneer de verdere versoepelingen van stap drie gezet kunnen worden.

Voorwaarden

Deze nieuwe versoepelingen komen wel met voorwaarden, zoals een maximum van 30 bezoekers in sportscholen, zwembaden, muziekscholen en culturele centra. Daarnaast liet Rutte weten dat het Outbreak Management Team (OMT) benadrukt dat de ziekenhuiscijfers de tweede stap wel toe moeten laten. Volgens het OMT moeten die met 20 procent afgenomen zijn. Als dat niet het geval is, kan aanstaande maandag alsnog besloten worden om de versoepelingen niet door te laten gaan en "op de pauzeknop te drukken".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reisadvies

Demissionair minister de Jonge gaf ook een update over reizen naar het buitenland. Dat wordt vanaf 15 mei niet langer in het algemeen afgeraden, maar de kleurcodes per land gaan weer gelden. Staat een land op geel, dan mag je er op vakantie, maar moet je nog wel opletten, omdat er nog risico's gelden. Staat een land op oranje, dan mag je er alleen heen voor noodzakelijke reizen. In beide gevallen kun je te maken krijgen met een quarantaine- of testplicht. De situatie in een land kan snel veranderen, dus het kabinet raadt aan om de reisadviezen in de gaten te houden.

Wat dat betekent voor de zomervakantie, is volgens de Jonge nog lastig te zeggen. Dat hangt namelijk ook nog af van het beleid van andere landen. "We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet. We hopen dat de komende tijd meer kan en dat meer landen open gaan, omdat de vaccinatiegraat stijgt in heel Europa." Vanaf 15 mei vind je alle reisadviezen op WijsopReis.nl.

Scholen

Rutte liet weten dat er op 25 mei een verder besluit wordt genomen over het volledig openen van middelbare scholen. De anderhalvemeterregel zou daar dan misschien afgeschaft worden. Daar wordt nog over overlegd met het OMT.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie