Up 2 Date

Rutte: covid-reispas misschien pas in augustus

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rutte: covid-reispas misschien pas in augustus

De covid-reispas, waarmee Europeanen deze zomer makkelijker door Europa moeten kunnen reizen, is er misschien pas in augustus. Dat heeft Rutte gezegd na afloop van een EU-top in Portugal.

Oorspronkelijk 21 juni

Oorspronkelijk werd er gesproken over 21 juni als datum dat de ocvid-pas operationeel zou zijn. Dan zouden de lidstaten 6 weken hebben om het systeem landelijk in te voeren. Op de top in Porto hebben de EU-regeringsleiders lang gepraat over de coronasituatie. Rutte was niet fysiek aanwezig, maar deed mee op afstand en zei na afloop dat men er rekening mee moet houden dat de covid-pas ook later pas operationeel kan zijn.

"Natuurlijk gaan we proberen om die periode zo kort mogelijk te houden", zegt Rutte. "Ik kan me zo voorstellen dat andere landen er belang bij hebben om dat ook te proberen, maar op zich hebben ze zes weken de tijd. En dan moet die datum van 21 juni ook nog gehaald worden, anders wordt het allemaal nog weer later."

'Ik kan het niet garanderen'

Demissionair premier Rutte streeft ernaar dat Nederland "dagen, maximaal een of twee weken" na de streefdatum van 21 juni klaar is voor de invoering van de covid-pas. "Met zijn allen zullen we het moeten doen. Ik kan het alleen niet garanderen", aldus Rutte. Indien de covid-pas inderdaad pas in augustus operationeel zou worden, zou dat voor veel Nederlandse vakantiegangers te laat komen.

Ster advertentie
Ster advertentie