Up 2 Date

Kabinet komt met stappenplan voor heropening, nu nog geen versoepelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet komt met stappenplan voor heropening, nu nog geen versoepelingen

Demissionair premier Rutte en minister Hugo de Jonge hebben in een persconferentie laten weten dat er nog geen ruimte is voor versoepelingen van de coronamaatregelen, behalve het openen van de buitenschoolse opvang op 19 april. Ze lieten weten dat er een openingsplan is dat in vijf stappen de heropeningsroute naar de zomer moet schetsen, maar dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden op welke data die stappen gezet gaan worden.

'21 april te vroeg'

"De eerste stap zetten we als we over de piek van de derde golf heen raken", zei Rutte. "Dan durven we de risico's van kleine versoepelingen aan." Hij noemde het 'ongelukkig' dat de datum 21 april naar buiten is gekomen, want dat is volgens het kabinet nog echt te vroeg om te versoepelen. Het afschaffen van de avondklok en het openen van de terrassen kan op zijn vroegst vanaf 28 april, maar daarover wordt bij de volgende persconferentie, op dinsdag 20 april, meer duidelijk. "Als dat niet kan, doen we het niet. Het moet wel verantwoord zijn", aldus Rutte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Openingsplan

De eerste stap van het openingsplan, die voor nu op 28 april staat, bestaat uit het openen van de terrassen en winkels onder voorwaarden, het schrappen van de avondklok en het thuis ontvangen van twee personen in plaats van één. Bij de tweede stap, die op zijn vroegst op 11 mei gezet kan worden, gaat het om versoepelingen op het gebied van sporten. De derde stap bestaat uit het beperkt openen van restaurants, bioscopen en musea. Het maximaal aantal bezoekers of gasten wordt dan bij de volgende stappen verhoogd.

Wanneer welke stap daadwerkelijk gezet kan worden, ligt aan het aantal ziekenhuisopnames en mensen die besmet zijn. Daarover zal het kabinet telkens in een persconferentie een update geven.

Hogescholen en universiteiten deels open

Als de cijfers het toelaten, zullen de hogescholen en universiteiten op 26 april weer deels open gaan voor fysiek onderwijs. Dat werd gisteren al bekend. Studenten kunnen dan één dag per week naar school en moeten zich voor een les testen op het coronavirus.

Ster advertentie
Ster advertentie