Up 2 Date

'Jongeren verzekeren zich tegen avondklokboetes via WhatsAppgroepen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Jongeren verzekeren zich tegen avondklokboetes via WhatsAppgroepen'

Honderden jongeren laten zich via WhatsAppgroepen 'verzekeren' tegen boetes voor het niet respecteren van de avondklok. Dat meldt RTL Nieuws. De appgroepen worden steeds populairder, mede door de goedkope prijs voor een lidmaatschap.

10 euro

"Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds", vertelt een anonieme appgroepbeheerder die RTL Nieuws wist te spreken. RTL ontdekte dat er zeker drie WhatsAppgroepen zijn, met in totaal wel honderden leden, waarin dit soort praktijken plaatsvinden. Het werkt zo: als iemand een boete krijgt voor het overtreden van de avondklok, stuurt diegene een foto naar de beheerder van de groep. Die laatste stuurt vervolgens 95 euro naar de beboete persoon. Er is wel één voorwaarde: je moet bij de eerste 55 boetes zitten.

De groepen bestaan nog maar sinds kort, zo werd de eerste op 2 maart aangemaakt en de laatste op 9 april. Behalve het 'verzekeren' van avondklokboetes, worden er ook ook 'veilige' routes gedeeld in de groepen. Dat houdt in dat er dan geen politie in de buurt is op straat.

Snel gegroeid

Het idee voor het starten van de appgroep ontstond toen de beheerder ontdekte wat de avondklok deed met mensen. "Ik kwam op het idee toen ik in mijn omgeving hoorde dat de avondklok mensen zwaar viel. Blijkbaar is mijn vrienden- en familiekring in dat opzicht niet uniek want het fonds groeide snel. Mijn indruk is dat veel mensen de maatregel niet proportioneel vinden en niet effectief."

'Verbindend'

De appgroepen zijn volgens de beheerder 'verbindend bedoeld' en voornamelijk om jongeren wat steun te bieden in moeilijke tijden. "Het is niet alleen crisis in de ziekenhuizen, ook in de geestelijke gezondheidszorg voltrekken zich drama's, met name onder jongeren." Door de goedkope prijs worden de groepen ook steeds populairder.

Mag dit zomaar?

Om te checken of dit zomaar kan, nam RTL Nieuws contact op met advocate Marit van der Pool, die gespecialiseerd is in verzekeringsrecht. Zij legt uit dat deze afspraak contactueel niet mag. "Omdat je opzettelijk handelen niet mag verzekeren", vertelt Van der Pool. "Maar de vraag is wie daar een beroep op gaat doen. De twee contractspartijen willen dit immers allebei. Niemand gaat dus zeggen 'dit mag niet'."

RTL sprak ook met Van der Pools collega Mark Wisse, die gespecialiseerd is in financieel toezicht. Die vertelt dat je normaal gesproken een vergunning nodig hebt van De Nederlandsche Bank als je een verzekering aanbiedt. "De vraag is of De Nederlandsche Bank vindt dat hier een verzekeraar wordt opgetuigd die een vergunning nodig heeft." Zowel Wisse als Van der Pool zijn nog sceptisch over mogelijke handhaving door de toezichthouder. "Want het gaat slechts om een tientje en het is nu een beperkte groep."

Ster advertentie
Ster advertentie