Naar homepage
Up 2 Date

Appende automobilisten riskeren vanaf vandaag hoge boete door slimme camera

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Appende automobilisten riskeren vanaf vandaag hoge boete door slimme camera

Nog even snel een appje versturen terwijl je over de linkerbaan scheurt? Dat is natuurlijk nooit een goed idee geweest, maar vanaf vandaag lopen automobilisten meer risico op een boete. Het Openbaar Ministerie zet namelijk slimme camera's in om appende bestuurders op te sporen. Het boetebedrag? 240 euro.

Beoordeeld door boa

De camera's hangen boven de weg, met de lens schuin naar beneden gericht. Als ze vermoeden dat er een telefoon wordt vastgehouden, wordt er een foto gemaakt. Die wordt vervolgens verstuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), waar een boa de overtreding definitief beoordeelt. Hierna wordt een verkeersboete op kenteken verstuurd.

Voldoende bewijs

De foto's zijn volgens het OM zo duidelijk dat er voldoende bewijs is om een boete op te leggen. Op de foto's worden overigens alleen de handen en het kenteken van de automobilist vastgelegd. De kentekenhouder kan de foto's eventueel opvragen en in beroep gaan tegen de opgelegde boete.

Dag en nacht

Volgens het OM functioneren de camera's dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Daarnaast zijn ze ook nog makkelijk te verplaatsen. "Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding", zegt verkeersofficier Achilles Damen van het OM.

Vierhonderd overtredingen op één dag

Nederland is het eerste Europese land waar de slimme camera's ingezet worden. Volgens het OM worden ze al een tijdje met succes gebruikt in Australië. Ook tijdens tests in Nederland werd een groot aantal overtredingen geconstateerd. Zo werden op één dag vierhonderd overtredingen geregistreerd door twee camera's. Het ging om metingen van 24 uur langs een drukke N-weg en van 6 uur boven een snelweg.

Ster advertentie
Ster advertentie