Naar homepage
Up 2 Date

Middelbare scholen mogen per 31 mei weer volledig open

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Middelbare scholen mogen per 31 mei weer volledig open

Goed nieuws voor scholieren in het voortgezet onderwijs! Vanaf 31 mei mogen middelbare scholen weer volledig open. Vanaf 7 juni geldt er zelfs een verplichting voor het gehele voortgezet onderwijs. Dat maakte minister Slob bekend na het Catshuisoverleg van zaterdagmiddag.

Geen anderhalvemetermaatregel

Het kabinet besloot middelbare scholen toestemming te geven weer open te gaan, nadat het Outbreak Management Team (OMT) aangaf dat het verantwoord is om scholieren weer allemaal tegelijk naar school te laten gaan. Ook hoeven scholieren zich niet meer te houden aan de anderhalvemetermaatregel. Sommige scholen zullen niet op 31 mei opengaan, omdat ze meer voorbereidingstijd nodig hebben, maar op 7 juni moet heel het voortgezet onderwijs wel verplicht open zijn, liet minister Slob weten. "We willen het voor de leerlingen mogelijk maken om nog minimaal zes weken naar school te gaan voor de zomervakantie begint."

Mondkapje verplicht

Hoewel er geen anderhalve meter afstand meer gehouden hoeft te worden, blijft een mondkapje wel verplicht. De mondkapjesplicht geldt buiten de lessen in heel het schoolgebouw. Daarnaast krijgen alle scholen vanaf eind volgende week voldoende zelftesten voor leerlingen en docenten. Het OMT stelt dat het een belangrijke voorwaarde is dat iedereen twee keer per week een zelftest doet.

Niet iedereen blij

Vakbond CNV Onderwijs liet weten niet tevreden te zijn met de heropening van het voortgezet onderwijs en had liever gezien dat het kabinet had gewacht tot na de zomervakantie. Ze wijzen erop dat veel docenten nog niet gevaccineerd zijn en moeilijk afstand kunnen bewaren. Desondanks zegt Slob dat het van belang is voor de leerprestaties van leerlingen dat de middelbare scholen weer opengaan. "Je ziet dat zij zwaar hebben geleden onder de coronatijd en dat het weer volledig naar school kunnen gaan voor hun mentale welzijn ontzettend belangrijk is."

Ster advertentie
Ster advertentie